Podizanje svijesti o rijetkim bolestima: "Mnogi za Rijetke"

Podizanje svijesti o rijetkim bolestima: "Mnogi za Rijetke"

Ujedinimo se u trčanju, hodanju, podršci ili pjesmi i pomozimo onima kojima je to najpotrebnije.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Hrvatski savez za rijetke bolesti/Mnogi za Rijetke
Objavljeno:
 
06.09.2024 16:31

 

Rijetke bolesti su one koje pogađaju mali broj ljudi, ali njihov utjecaj na oboljele i njihove obitelji može biti razoran. Unatoč napretku medicine, mnoge rijetke bolesti i dalje su neizlječive, što oboljele i njihove najbliže stavlja pred brojne izazove. Ova činjenica motivira mnoge ljude da se uključe u aktivnosti koje podižu svijest o potrebi za većom dostupnošću najnovijih terapija i sveobuhvatnom podrškom za obitelji suočene s teškim dijagnozama. Jedan od tih ljudi je i ambasador Marko Kos, koji će na nadolazećem događanju pokazati što znači imati srce za trčanje i za druge.

Marko Kos, ambasador ovog značajnog događaja, na dan utrke u Jarunu trčat će neprekidno 12 sati prije glavne utrke. No, ovo nije običan podvig; Marko će cijelo vrijeme trčati u društvu mladih trkača i djece s teškoćama, koju će trčeći gurati. Ova gesta simbolizira podršku i solidarnost s onima koji se svakodnevno suočavaju s izazovima koje donose rijetke bolesti. Dok Marko trči, mnogi će se pridružiti kako bi zajedno poslali poruku o važnosti zajedništva i podrške.

Događanje u organizaciji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i Proqlea d.o.o.

Događaj, koji će se održati 7. rujna 2024. godine na Jarunu, organizira Hrvatski savez za rijetke bolesti u suradnji s inicijativom Dobrota je lijek. Ciljevi ovog događaja uključuju podizanje svijesti o rijetkim, neizlječivim i malignim bolestima, važnost dostupnosti najnovijih terapija te pružanje sveobuhvatne podrške obiteljima koje se suočavaju s teškim dijagnozama.

Dan na Jarunu bit će ispunjen raznim aktivnostima za sve generacije. Program započinje turnirom u odbojci na pijesku od 09:00 do 13:00. Slijede radionice i predstavljanje udruga koje će trajati od 13:00 do 19:00. Poseban fokus bit će na utrkama koje su prilagođene svim dobnim skupinama.

Utrka za djecu počinje u 16:30, a staza je dugačka 500 metara. Ova utrka nije natjecateljskog karaktera, pa djeca mogu hodati, trčati ili se voziti u kolicima. Djeca s teškoćama su posebno dobrodošla, a svi sudionici dobit će medalje za sudjelovanje.

Profesionalna utrka za odrasle starta u 17:00. Duljina staze je 5 km, a natjecatelji će biti kategorizirani prema dobi i spolu. Kotizacija za ovu utrku iznosi 20 €, a startni paket uključuje elektronsko mjerenje vremena, medalje za sudjelovanje te nagradne poklon pakete za prva tri mjesta.

Utrka za umirovljenike počinje u 17:15, a također je duga 500 metara. Kotizacija za ovu utrku iznosi simbolična 2 €, a sudjelovati mogu svi koji žele podržati inicijativu.

Za one koji žele podržati inicijativu, a ne mogu trčati, postoji opcija Podržite nas bez trčanja pri prijavi. Sredstva prikupljena kroz kotizacije bit će donirana udruzi Jak kao Jakov, koja pruža podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

Nakon svih utrka i aktivnosti, događanje će završiti koncertom koji traje od 19:00 do 22:00, pružajući svima priliku da se opuste i proslave zajedničke napore u podizanju svijesti o rijetkim bolestima.

Ovaj događaj nije samo prilika za sportski izazov, već i za pokazivanje solidarnosti s onima koji se suočavaju s teškim dijagnozama. Ujedinimo se u trčanju, hodanju, podršci ili pjesmi i pomozimo onima kojima je to najpotrebnije.

MNOGI ZA RIJETKE

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: