Predstavljanje knjige "POSLJEDNJI TABU"

Predstavljanje knjige "POSLJEDNJI TABU"

Predstavljanje nove knjige Marija Raguža – "POSLIEDNJI TABU" održat će se u srijedu, 30. studenoga 2022. u 14 sati u Matici hrvatskoj u dvorani Jure Petričevića, na adresi Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb.

Autor
mr.sc. Mario Raguž/Laudato/F.P.
Fotograf
mr.sc. Mario Raguž
Objavljeno:
 
23.11.2022 13:47

 

O knjizi će govoriti:

Zvonimir Despot, izdavačka kuća Despot Infinitus
Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika
dr. sc. Josip Mihaljević, Hrvatski institut za povijest
Mario Raguž, autor knjige
 

Ulomke iz knjige čitat će dramski umjetnik Dragan Despot. Glazbeni dio programa obogatit će mezzosopranistica Lucija Klarić, uz klavirsku pratnju Ivana Šćepanovića.

O knjizi

Mladi novinar Hrvoje želi se oženiti svojom djevojkom Anom. Za to mu treba stalan posao i djevojčin pristanak. Konačno je uspio dobiti stalan posao i odmah kreće u prosidbu. No, to ne ide bez problema. Dobio je posao, ali i tešku novinarsku zadaću. Njegov glavni urednik, inače iskusni novinar, daje mu zadatak da istraži istinu o logoru Jasenovac. To je osjetljiva tema koja će mu donijeti dosta problema. Još više problema ima sa ženidbom jer roditelji nisu iste političke orijentacije, a vjerski i nacionalno nije sve kako bi željeli Hrvojevi roditelji.

Radnja romana događa se u Hrvatskoj 2000-tih, ali to nije današnja Hrvatska, nego hipotetska Hrvatska u kojoj je uspio „puč Lorković-Vokić“ 1944. pa je NDH prešla na stranu saveznika, a hrvatski partizani i ustaše su sačuvali hrvatsku Državu koja je nakon rata krenula demokratskim putem. Pojavila su se različita pitanja. Je li u takvoj državi kardinal Stepinac postao blaženik, koji je teritorij te države, gdje su završili Tito i Pavelić, bi li postojala velika dijaspora u Rusiji… U romanu se spominju neki stvarni događaji, a ima i dosta izmišljenih događaja. Neka čitatelji istražuju.

U romanu je prikazano kako funkcioniraju mediji, pokazano je dijelom kako djeluju političke stranke, kako se mladog čovjeka može manipulirati, kako se mladi čovjek, barem dijelom, može sam zaštititi ako shvati manipulaciju. Roman je na trenutke ozbiljan, ali ima ponešto i humora.

Tematika alternativne povijesti nije nova književna vrsta. I u današnje vrijeme ima romana, filmova i serija koje prati brojna publika. Roman je dijelom i kontroverzan, što zbog teme koju obrađuje, a što zbog pisanja na korijenskom hrvatskom jeziku. Kao što kaže jedan od likova u romanu: “Kada te svi mrze to je isto kao da te nitko ne mrzi!“

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: