Pripreme za proslavu 25. obljetnice Vojnog ordinarijata u RH

Pripreme za proslavu 25. obljetnice Vojnog ordinarijata u RH

Sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu 30. nacionalnog hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu, održan je u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu.

Autor
IKA/Laudato/G.O.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
07.09.2022 20:36

 

Hodočašće će se održati u nedjelju 2. listopada 2022. godine, a tom prigodom bit će svečano proslavljena 25. obljetnica osnutka Vojnog ordinarijata u RH, izvijestila je IKA.

Dana 19. prosinca 1996. godine, nakon uspješno završenih pregovora, Sveta Stolica i Republika Hrvatska u Zagrebu su potpisale Ugovor o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i Redarstvenih službi Republike Hrvatske. Poslije razmjene ratifikacijskih instrumenata 9. travnja 1997. godine, Sveta Stolica u Vatikanu je dekretom ''Qui Successimus'' Zbora za biskupe od 25. travnja 1997. godine, osnovala Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Iste godine osnovane su Varaždinska i Požeška biskupija.

Pripremnim sastankom predsjedao je vojni biskup Jure Bogdan, a sudjelovali su generalni vikar Vojnog ordinarijata, don Marko Medo; zapovjednik hodočašća, brigadni general Ivan Raos; zamjenik zapovjednika iz MUP-a Josip Bukvić; biskupski vikar za pastoral MORH-a i OS-a RH, don Slavko Rajič; biskupski vikar za pastoral MUP-a i Redarstvenih službi RH, fra Frano Musić; načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički; predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja; pripadnici raznih ustrojbenih cjelina Hrvatske vojske i policije; članovi Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Saveza povijesnih postrojbi; predstavnici HRT-a, predstavnici Laudato televizije i drugi.

Vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan, naglasio je da ovogodišnje hodočašće treba biti obilježeno zahvalnošću Bogu za sve milosti koje smo primili proteklih godina te je najavio da će svetu Misu predslaviti apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua, u koncelebraciji s drugim biskupima i svećenicima.

U prostoru crkve na otvorenom ispred glavnoga oltara, hodočasnici će od 8 sati imati mogućnost pristupiti sakramentu Ispovijedi. Od 8:30 do 9:30 sati održat će se pobožnost križnoga puta. Euharistijsko slavlje započinje u 10 sati. 

Osim središnje proslave u Mariji Bistrici, Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizira i zahvalno hodočašće u Rim i Vatikan koje će se održati od 18. do 24. rujna ove godine.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: