Proslava 100 godina života bratstva OFS-a Sveti Duh

Proslava 100 godina života bratstva OFS-a Sveti Duh

Na blagdan sv. Franje Asiškog, u srijedu 4. listopada 2023. u 19 sati, u bazilici sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu, svečanim misnim slavljem obilježit će se 100 godina života bratstva OFS-a Sveti Duh. 

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
svetiduh.ofs.hr/
Objavljeno:
 
22.09.2023 15:06

 

Svečano misno slavlje u srijedu 4. listopada 2023. u 19 sati, u bazilici sv. Antuna Padovanskog, na blagdan sv. Franje Asiškog, u zajedništvu sa svojom subraćom na Svetom Duhu, predslavit će fra Miljenko Hontić, provincijski ministar Provincije sv. Jeronima franjevaca koncentualaca. Ujedno će se obilježiti i 100 godina postojanja bratstva OFS-a Sveti Duh koji će taj dan započeti molitvom svete krunice u 18:15 koju predmole sestre i braća iz OFS-a te duhovni asistent, fra Vilček Novački. Ministar OFS-a, br. Damir Glivarec, tom prigodom poziva sve na proslavu nakon svete Mise, koja će se održati u dvorani svetog Franje. 

Što je Franjevački svjetovni red? 

Franjevački svjetovni red javno je vjerničko društvo (Treći red) ustanovljeno po nadahnuću i djelovanju sv. Franje Asiškog. Službeni naziv je ''Ordo Franciscanus Saecularis'' (OFS). Prema kanonskom pravu Katoličke crkve, OFS ima pravnu osobnost u Crkvi, kao i svoje Pravilo i Generalne konstitucije, te kanonski pripada u kategoriju trećih redova i u kategoriju vjerničkih društava u Crkvi. Treći redovi, prema Zakoniku kanonskoga prava, svjetovna su društva pridružena nekoj redovničkoj ustanovi. Naziv 'franjevački' dolazi od samog imena Franjo, od njegova duha i ideala, jer članovi nastoje živjeti Evanđelje po primjeru sv. Franje. Naziv 'svjetovni' znači da je za ljude u svijetu koji ostaju u svojim obiteljima, na svojim radnim mjestima i vezani su svojim redovitim staleškim dužnostima. Naziv 'red' znači da je riječ o instituciji iza koje stoji Crkva svojim autoritetom te potvrđuje takav način života, daje mu potrebne okvire, obredbe, potvrđuje Pravilo, Generalne konstitucije, Obrednik i drugo.

Početci reda

Nakon što je sv. Franjo ustanovio Prvi red (franjevci) i Drugi red (Siromašne gospođe – klarise), mnogi ljudi koji su već imali vlastite obitelji željeli su na sličan način nasljedovati Krista. Njima je Franjo predložio da ostanu živjeti u svijetu, u svojim obiteljima, baveći se svojim poslovima, šireći Evanđelje poučavanjem riječju i primjerom među svojim bližnjima, susjedima, u svojoj sredini, ali živeći kao pokornici i nasljedujući tako Krista Gospodina. Tako nastaje Treći red, odnosno, kako se tada zvao, Red pokorničke braće i sestara, kojemu je Franjo dao prvo Pravilo 1221. g. nazvano ''Memoriale propositi'' (''Spomenica o načinu života''). 

Svjetovnim se franjevcima postaje kroz pojedina razdoblja 

Vrijeme uvođenja, koje služi upoznavanju Franjevačkog svjetovnog reda, svetoga Franje, Crkve i njezina nauka.
Vrijeme početne formacije koje traje najmanje godinu dana, a uvjeti za primanje u red jesu: ispovijedati katoličku vjeru, imati dobro moralno vladanje i pokazati znakove poziva. Najniža dob za ulazak je 18 godina.
Zavjetovanje – trajnom zavjetovanju prethodi razdoblje privremenoga zavjetovanja koje može biti najviše do 3 godine. Prilikom zavjetovanja kandidat obećava da će sve vrijeme svoga života živjeti Evanđelje u Franjevačkom svjetovnom redu opslužujući njegovo Pravilo.

Zaštitnici Franjevačkog svjetovnog reda su sv. Elizabeta Ugarska (17. studenog) i sv. Ljudevit, kralj (25. kolovoza).

Poznati članovi:

književnici: Dane Alighieri i Miguel Cervantes;
političari: Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi i Giorgio La Pira;

pape: Leon XIII., Benedikt XV., Pio XI., Pio XII.;
mnogi članovi su proglašeni svetima i blaženima: sv. Gianna Beretta Molla, sv. Ivan-Maria Vianney, sv. Pio X., sv. Ivan XXIII., bl. Federic Ozanam, bl. Pio IX, japanski mučenici i mnogi drugi.

Crkva u Hrvata ponosna je na svoje velikane – članove Franjevačkog svjetovnog rreda: bl. Alojzija Stepinca, slugu Božjega Franju Kuharića i slugu Božjega Egidija Bulešića.

Franjevački svjetovni red Sveti Duh

Franjevački svjetovni red Sveti Duh u Zagrebu osnovan je na blagdan sv. Franje Asiškog, 4. listopada 1923. godine. Imenici, zapisnici sa skupština te ostale knjige ne postoje do 1968. godine jer su i knjige drugih katoličkih društava, posebno križara, koja su djelovala prije svršetka Drugoga svjetskog rata, vjerojatno uništene zbog straha da ne bi dospjele u ruke komunističkih vlasti, koje su progonile i zatvarale mnoge članove i aktiviste tih društava, a neke možda i ubijale. Isto je vjerojatno učinjeno i s knjigama Trećeg reda, jer to je jedino društvo iz prijeratnog vremena kojem su ondašnje poslijeratne vlasti dopustile djelovanje.
 

OFS plakat 100 godina

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: