Svjetski dan izbjeglica u Rijeci

Svjetski dan izbjeglica u Rijeci

Ovogodišnji Svjetski dan izbjeglica obilježit će se prigodnim programom u Rijeci, u partnerstvu s UNHCR-om, UN-ovom agencijom za izbjeglice, Riječkom nadbiskupijom te uz podršku Grada Rijeke.

Autor
Helena Anušić/Laudato/F.P.
Fotograf
Staze JRS
Objavljeno:
 
17.06.2021 10:52

 

Tako će se u nedjelju, s početkom u 11 sati, na Pavlinskom trgu u centru grada, odigrati kazališna predstava 'Ljepota naše različitosti',  kojom je autorski dvojac Ena-Sanan Hdagha i Marin Bukvić već osvojio srca publike diljem svijeta. Predstava donosi dosad neispričanu, emotivnu, motivirajuću i ohrabrujuću priču o toleranciji, prihvaćanju, poštovanju, prijateljstvu, ljubavi i miru. Predstava je prilagođena djeci starijoj od četiri godine, no zbog svevremenskih poruka zanimljiva je svim generacijama, dok će za građane Rijeke, naravno, biti potpuno besplatna.

Svake godine Isusovačka služba za izbjeglice tradicionalno Svjetski dan izbjeglica obilježava i molitvom, kojom se spominje stradanja, patnje, ali i nade i ustrajnosti milijuna izbjeglica diljem svijeta.

Ove će godine na tu nakanu svetu Misu s početkom u 18 sati, u Župi Svetog Križa u Rijeci predslaviti mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, uz ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice, p. Stanka Pericu, SJ. Nakon Mise slijedi predstavljanje rada Isusovačke službe za izbjeglice i interkulturalni susret na kojemu će župljani i drugi građani Rijeke imati priliku upoznati osobe koje su u Hrvatskoj pronašle sigurnost i zaštitu, izbjeglice iz Irana, Pakistana i Sirije, kojima je Hrvatska postala novi dom. 

Danas je u svijetu 80 milijuna izbjeglica. Svake minute 20 osoba diljem svijeta prisiljeno je napustiti svoj dom – zbog nepravde, rata, tuđe pohlepe i ludosti. Od tog velikog broja, njih manje od tisuću dosad je pronašlo zaštitu u Hrvatskoj. Dojučerašnji stranci postaju susjedi, susjedi postaju prijatelji, prijatelji postaju obitelj.

Pridružite nam se u Rijeci 20. lipnja 2021., na Svjetski dan izbjeglica, u molitvi i susretu za suživot u miru, različitosti, međusobnoj podršci i razumijevanju.

Kontakt-osoba: 
Martina Prokl Predragović, mob: +385 (0)98 952 50 20, adresa e-pošte: martina.prokl@jrs.net
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja