Taizé Europski susret mladih u drukčijem formatu

Taizé Europski susret mladih u drukčijem formatu

Taizé Europski susret mladih u Torinu 2021. održava se prvi put u dva dijela, objavio je "Vatican News".

Autor
Vatican News/Laudato/F.P.
Fotograf
TAIZE Torino
Objavljeno:
 
30.12.2021 10:20

 

43. europski susret trebao se održati prošle godine, no odgođen je zbog pandemije koronavirusne bolesti. Međutim, ni ove se godine za Novu godinu susret ne će održati u Torinu, nego online. Taj prvi dio susreta održava se od 28. prosinca 2021. do 1. siječnja 2022. U Torinu je samo nekoliko braće iz zajednice iz Taizéa, uključujući priora, brata Aloisa. Pridružit će im se i ograničeni broj mladih iz Pijemonta.

Prijenos programa iz Torina moguće je pratiti preko YouTubea. Među točkama su i molitva te meditacija pred Torinskim platnom u katedrali sv. Ivana. Posljednji put platno je javno bilo izloženo 2015. godine.

Također će se održati dvije online radionice, o solidarnosti s migrantima te brizi za zajednički dom.

Mladi iz Zagreba koji su se pripremali za sudjelovanje na Europskom susretu, sudjeluju na programu u Remetama od 28. do 31. prosinca. Od utorka do četvrtka u 19:30 program počinje Večernjom molitvom s pjesmama iz Taizéa. U 20:30 slijedi razgovor u malim skupinama i zatim druženje do 23 sata. U petak program počinje u 20 sati ekipnim kvizom. U 23 sata bdjenje je za mir u svijetu, a nakon ponoći festival naroda, tj. druženje. Molitve se održavaju u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ostatak programa u Duhovnom centru sv. Ivana od Križa, preko puta crkve i samostana.

Drugi dio Europskog susreta mladih održat će se od 7. do 10. srpnja 2022., kada bi se mladi iz cijele Europe trebali okupiti u Torinu.

Torinski nadbiskup Cesare Nosiglia u pismu koje je uputio braći iz Taizéa i sudionicima susreta, izrazio je duboko žaljenje što se susret ne će održati u planiranom obliku. Nadbiskup je zahvalio braći, podupirateljima, vlastima, mjesnim župama i obiteljima za trud koji su uložili unatoč svim poteškoćama s kojima su se suočili.

Zajednica iz Taizéa kršćansko je ekumensko monaško bratstvo sa sjedištem u francuskoj Burgundiji. Čine ga braća katoličke i protestantskih denominacija. Utemeljio ga je 1940. brat Roger Louis Schultz, koji je kao prvi prior služio sve do 2005. godine, kada je ubijen.

U Taizé inače godišnje hodočasti više od sto tisuća mladih sa svih strana svijeta da bi molili, proučavali Sveto pismo, razmjenjivali iskustva i bavili se društvenim radom.

Europski susret mladih (Hodočašće povjerenja na zemlji) na prijelazu iz jedne građanske godine u drugu organizira se od ranih 70-ih 20. stoljeća i redovito okuplja tisuće mladih.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: