Treći ekumenski glazbeno-molitveni susret ''Osluškuj glas stvorenog''

Treći ekumenski glazbeno-molitveni susret ''Osluškuj glas stvorenog''

U povodu ''Vremena stvorenog 2022.'' održava se Treći ekumenski glazbeno-molitveni susret ''Osluškuj glas stvorenog'' 3. rujna 2022. u župnoj crkvi Majke Božje Sljemenske.

Autor
Udruga "I stvori Bog zemlju"/Laudato/F.P.
Fotograf
Udruga "I stvori Bog zemlju"
Objavljeno:
 
31.08.2022 15:39

 

U povodu Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom, 1. rujna, kojim ujedno započinje ''Vrijeme stvorenog'' (od 1. rujna do 4. listopada), Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta ''I stvori Bog zemlju" organiziraju Treći ekumenski glazbeno-molitveni susret ''Osluškuj glas stvorenog", koji će se održati u subotu 3. rujna 2022., u 11 sati, u župnoj crkvi Majke Božje Sljemenske na Sljemenu, Zagreb.

Inicijativa ''Vrijeme stvorenog" ujedinjuje 2,2 milijarde kršćana diljem svijeta u molitvi i djelovanju za zaštitu i očuvanje zajedničkog doma, planeta Zemlje. Započinje 1. rujna, na Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom, i traje do 4. listopada, spomendana sv. Franje Asiškog. Tom obilježavanju redovito se pridružuju i kršćanski vjernici iz Katoličke crkve te pravoslavnih i protestantskih crkvi zagrebačkog područja glazbeno-ekumenskim molitvenim susretima na kojima riječju i pjesmom zajedno mole i slave Boga, Stvoritelja ljudi i svega stvorenoga. Predmolitelji su iz Katoličke, Srpske pravoslavne, Makedonske pravoslavne, Evangeličke (Luteranske), Reformirane kršćanske kalvinske i Baptističke crkve, a duhovnim skladbama molitveni program obogatit će sastav ''Božja pobjeda". Na taj način nastoji se poticati kršćane na obnovu dubljeg odnosa sa Stvoriteljem i Njegovim svekolikom stvorenjem: slavljenjem, osobnim duhovnim obraćenjem i zajedničkim ekološki odgovornim djelovanjem.

Danas smo diljem svijeta svjedoci ne samo gubitka biološke raznolikosti i klimatskih poremećaja nego i brojnih drugih ugroza uzrokovanih čovjekovim svjesnim i nesvjesnim djelovanjima. Odabravši za ovogodišnju temu poruku ''Osluškuj glas stvorenog" i biblijsko mjesto iz Knjige Izlaska, gdje Mojsije prepoznaje Božju prisutnost u grmu koji gori, a ne izgara (usp. Izl 3,1-12), kršćanske crkve na cijelom svijetu ujedinjuju se u osluškivanju glasa stvorenoga, u zajedničkoj molitvi i odgovornom djelovanju. Mnogo je požara uzrokovanih čovjekovom pohlepom i nepažnjom. Šume gore, životinje bježe pred uništavajućim plamenim stihijama. Bježe i ljudi, ali ne samo zbog požara po šumama i naseljima, nego i zbog požara nepravde i nejednakosti koji ih prisiljavaju na izbjeglištvo i migracije.

Nasuprot tomu, vatra koja je privukla Mojsija dok je čuvao stado na brdu Horebu i objavila mu prisutnost Božju u stvorenome, nije uništila grm niti mu je naškodila. Taj plamen Duha Božjega, za razliku od požara koji uzrokuju ljudi, pošteđuje grm, simbol stvorenoga, od uništenja i potvrđuje da Bog čuje vapaj onih koji pate i koji, vjerujući u Njega, iščekuju oslobođenje od nepravde.

''Vrijeme stvorenoga'' ove godine poziva sve kršćane i sve ljude dobre volje da osluškuju sve glasniji vapaj Božjeg stvorenja koje svakim danom sve više pati uslijed mnogovrsnih čovjekovih destruktivnih djelovanja koja ugrožavaju opstanak planeta Zemlje i čovjeka na njoj.

 

Dodatne informacije o ''Vremenu stvorenog" dostupne su na mrežnoj stranici: https://seasonofcreation.org/

Najava

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: