Treći festival knjige u Matici hrvatskoj – "Matica dobrih knjiga"

Treći festival knjige u Matici hrvatskoj – "Matica dobrih knjiga"

U Matici hrvatskoj od 6. do 9. lipnja održava se Treći festival knjige.

Autor
Matica hrvatska/J.G./Laudato/G.O.
Fotograf
Matica hrvatska
Objavljeno:
 
06.06.2024 09:51

 

Uz predstavljanja novih naslova Matičinih ogranka iz svih dijelova Lijepe Naše, na Festivalu će sudjelovati i ogranci iz BiH, kao i gosti: nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatski institut za povijest, a ove godine i Kršćanska sadašnjost i Naklada Ljevak.

Svečano otvaranje Festivala održava se u četvrtak, 6. lipnja, u 19 sati. Prigodni govor održat će predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Nikola Plečko (Nik Titanik). 

U Godini Marka Marulića ovogodišnji Festival otvara se predstavljanjem trećeg sveska Marulićevih djela u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti – Latinska moralnopoučna i teološka proza, koji je priredio Bratislav Lučin. Radi se o reprezentativnom izboru iz Marulićevih renesansnih proznih uspješnica o kojima će govoriti urednik izdanja Ivan Lupić sa Sveučilišta u Rijeci i Lahorka Plejić Poje sa Sveučilišta u Zagrebu. 

Svojim nastupom otvaranje će uveličati i Policijska klapa ''Sveti Mihovil''.

Prethodno se u 18:30 u Matičinoj Galeriji otvara Međunarodna izložba karikatura u organizaciji Matice hrvatske i Hrvatskog društva karikaturista. Najava je to tradicionalne 29. Međunarodne izložbe karikatura Zagreb 2024. koja će u studenom biti postavljena i otvorena u Kući karikature ''Oto Reisinger''. Tema izložbe je "Književnost u karikaturi" pa se ova najavna izložba uklapa u program Trećeg festivala knjige u Matici hrvatskoj te tako sinergijski spaja ove dvije vrste umjetnosti koje svaka na svoj način pričaju priče i bilježe povijest, sadašnjost i budućnost našeg društva.

Osim u predstavljanjima novih izdanja, tijekom četiri festivalska dana, posjetitelji će u dvorištu Matičine Palače moći uživati u koncertima, Večeri poezije (OMH u Hrvatskoj Kostajnici – Dragec Galić-Hanzek: Trajanje i OMH u Vukovaru – Dubravko Duić Dunja: Tu gdje Slavonija namiguje na Srijem, ali i Doručku s pjesnicima (DHK i Matica hrvatska). 

Od ostalih dana valja izdvojiti predstavljanje ponovljenog izdanja ''Priča iz davnine'' Ivane Brlić-Mažuranić (OMH u Ogulinu), monografiju Bioraznolikost Koprivničko-križevačke županije Radovana Kranjčeva (OMH u Koprivnici) dok će gosti predstaviti dva prozna teksta Miguela de Cervantesa Saavedre: ''Brak na prijevaru'' / ''Razgovor pasa'' (Disput), ''Povijest zagrebačkog sporta'' Damira Škarpe (Alfa). 

Krešimir Dabo bavi se idejama brendiranja nacionalnog identiteta temeljenog na tradicijskom nasljeđu u knjizi Iza i ispred pozornice (Naklada Ljevak). O zborniku ''Biografija, hagiografija, karizma''. Funkcionalizacija teksta u hrvatskim i europskim redovničkim zajednicama govorit će s Fakulteta hrvatskih studija, a o tomu kako je Živjeti u Kotoru u 18. stoljeću s Hrvatskog instituta za povijest. Prve prikaze Kristova rođenja u umjetnosti na primjeru rimskih sarkofaga 4. stoljeća na Festivalu predstavlja Hrvatska sveučilišna naklada, a Kršćanska sadašnjost novu knjigu don Antona Šuljića Ni tamjan, ni dogmatika. Matica hrvatska predstavit će i nova izdanja Tumačeva priča i druge novele (Ranko Matasović), zbirku priča Nulta tolerancija i druge priče (Ratko Cvetnić) te povijesni roman Hram oblaka (Davor Velnić). 

Treći festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, sponzori i donatori. Ulaz je na sva događanja besplatan!

Više informacija i detaljan program dostupni su na mrežnim stranicama Matice hrvatske.

Mh

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: