Trideset godina posvećenosti neizlječivim i umirućim bolesnicima

Trideset godina posvećenosti neizlječivim i umirućim bolesnicima

Od 24. do 26. listopada u Osijeku se organizira 3. hrvatski kongres o palijativnoj skrbi.

Autor
Laudato
Fotograf
Zaklada sv. Franjo - palijativna skrb
Objavljeno:
 
22.10.2024 12:26

 

U godini kada Hrvatska obilježava 30. obljetnicu osnutka Hrvatskog društva za hospicijsku i palijativnu skrb, održat će se prvi kongres posvećen palijativnoj medicini od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Kongres predstavlja kulminaciju desetljeća napornog rada i razvoja, u okviru kojeg su doneseni ključni dokumenti poput Strateškog akcijskog programa, Nacionalnog plana razvoja palijativne skrbi, te Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz 2018., kada je palijativna medicina postala treći obavezni dio medicinske djelatnosti.

Ovaj Kongres dolazi nakon značajnog koraka – proglašenja Nacionalnog dana palijativne skrbi, 11. svibnja, koji je ove godine po prvi put obilježen. Kongres će biti prilika za razmjenu iskustava i znanja, s naglaskom na izazove i prilike u pružanju palijativne skrbi u Hrvatskoj.

Razvojni put Hrvatskog društva za hospicijsku i palijativnu skrb dijeli se u dva razdoblja: prvo, do ulaska u EU, obilježeno volontiranjem, edukacijom, brojnim tečajevima i simpozijima, te senzibilizacijom zdravstvenih djelatnika za novi pristup neizlječivim i umirućim pacijentima. Drugi dio, koji počinje 2013. godine, donio je specifične stručne edukacije, ali i izazove u svakodnevnoj praksi, s naglaskom na potrebu za bržim i kvalitetnijim pružanjem palijativne skrbi.

Jedan od ciljeva Kongresa je istaknuti važnost holističkog pristupa bolesnicimaosigurati im kvalitetan život bez boli i patnje. Također, posebna pažnja bit će posvećena ulozi koordinatora palijativne skrbi i mobilnih palijativnih timova, te važnosti psihološke potpore za bolesnike i njihove obitelji, s posebnim naglaskom na neizostavnu ulogu psihologa u multidisciplinarnim timovima.

Tijekom Kongresa razgovarat će se i o važnosti duhovnosti u palijativnoj skrbi, procesu žalovanja, ulozi dentalne medicine, fizioterapije i hitne medicinske pomoći u skrbi o palijativnim bolesnicima. Ključne teme uključuju intersektorsku suradnju, jačanje uloge socijalnih radnika te organizaciju palijativne skrbi u domovima za starije osobe. Velika pažnja bit će posvećena i ulozi lokalne zajednice u razvoju „suosjećajnih zajednica“ koje trebaju osigurati dostupnost palijativne skrbi svakom građaninu.

Cilj Kongresa je, osim razmjene znanja, donošenje jasnih zaključaka o nužnim promjenama s osnovnim ciljem očuvanja dostojanstva bolesnika i njihovih obitelji do kraja života.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: