Trodnevnica i župno proštenje u župi Majke Božje Sljemenske

Trodnevnica i župno proštenje u župi Majke Božje Sljemenske

Ovo je jedinstvena župa u Hrvatskoj, koja nema umrlih, ali ima krštenih i vjenčanih 

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Facebook / Župa Sljeme
Objavljeno:
 
20.07.2024 20:35

Proslava župnog proštenja i i završetak obilježavanje 90 godina posvete kapelice i 60 godina osnutka Župe Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata održat će se u nedjelju 21. srpnja. 

Vjernici će se za tu veliku proslavu pripremati trodnevnicom koju će u četvrtak, 18. srpnja, predvoditi p. Sebastijan Šujević, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, u petak 19. srpnja p. Tomislav Špiranec, domaći župnik, te u subotu, 21. srpnja, p. Zdravko Knežević, župni vikar. 

U nedjelju 21. srpnja svetu Misu u 9 sati predslavit će p. Zdravko Knežević, župni vikar, Misu u 10 sati p. Antun Volenik, središnju Misu u 12 sati p. Tomislav Špiranec i Misu u 15 sati p. Mijo Nikić.

Župno proštenje Sljeme

Župa Majke Božje Sljemenske jedinstvena je župa u Hrvatskoj. Ona je turistička župa koja nema stalnih župljana, nema umrlih, ali ima vjenčanih i krštenih. Na preko 1000 metara nadmorske visine, to je najviša župa u Hrvatskoj, a nalazi se na tromeđi Zagreba, Bistre i Stubičkih Toplica. Građena je kao spomenik 1000 godina hrvatskog kraljevstva i 1300 godina pokrštavanja Hrvata, s ciljem da bude kapelica
svih Hrvata.

Gradnju kapelice vodila je Marijina kongregacija vjernika iz Svetišta Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Pomoćni zagrebački biskup dr. Dominik Premuš slavio je 11. rujna 1932. godine prvu svetu Misu u šumi pored kapelice, dok je prva misa u samoj kapelici bila polnoćka 1932. godine. Kapelicu je posvetio zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer 16. rujna 1933. godine. Trideset godina kasnije, 1963. godine, za potrebe planinara kapelica postaje i župna crkva.

Sljemenska kapelica je remek-djelo arhitekta J. Denzlera. Kapelica je jedinstveni spomenik moderne hrvatske arhitekture i umjetnosti u živoj prirodi. Izvana je slična starohrvatskim crkvicama, a unutrašnjost je bogata motivima prve kršćanske umjetnosti na tlu Hrvatske. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti kapelica je službeno zaštićena kao kulturno dobro.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: