U iščekivanju ''Suza svetog Lovre''

U iščekivanju ''Suza svetog Lovre''

Meteorski roj Perzeidi, poznati kao ''Suze Svetog Lovre'', ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći s 11. na 12. kolovoza od 22 sata do jutra.

Autor
nedjelja.ba/Laudato/F.P.
Fotograf
pixabay
Objavljeno:
 
11.08.2022 11:33

 

Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca, a za promatranje treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja.

Ovaj fenomen inače je aktivan između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti upravo između 11. i 13. kolovoza.

Izraz ''Suze sv. Lovre'' koji se često koristi kao pučki naziv, zapravo je postao popularan u posljednjih možda stotinjak godina u Crkvi u Hrvata, najprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Riječ je o tomu da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi ''10 Agosto'' opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u tom razdoblju padaju.

Sv. Lovro kršćanski je mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. živog spržili na rešetki.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: