Uvodni tečaj i susreti ''Lectio divina'' u Sjemeništu ''Zmajević'' u Zadru

Uvodni tečaj i susreti ''Lectio divina'' u Sjemeništu ''Zmajević'' u Zadru

Povjerenstvo za župnu katehezu Zadarske nadbiskupije u Godini molitve poziva vjernike na sudjelovanje u uvodnom tečaju i susretima ''Lectio divina'' tijekom 2023. godine. Susreti ''Lectio divina'' održavat će se srijedom, do kraja ove godine u terminima: 11. listopada, 15. studenog i 13. prosinca 2023. godine.

Autor
Zadarska nadbiskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Zadarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
21.09.2023 15:04

 

Proslavi Svete godine Jubileja 2025. godine na razini sveopće Crkve prethodi Godina molitve koja će se u Zadarskoj nadbiskupiji 2024. obilježiti prigodnim događanjima.

Povodom Godine molitve, Povjerenstvo za župnu katehezu Zadarske nadbiskupije upućuje dopis vjernicima u mjesnoj Crkvi u kojem obavještava i potiče vjernike na mogućnost sudjelovanja u uvodnom tečaju i susretima ''Lectio divina'' tijekom 2023. godine.

Susreti ''Lectio divina'' održavat će se srijedom, do kraja ove godine u terminima: 11. listopada, 15. studenog i 13. prosinca 2023. godine.

Prenosimo u nastavku u cijelosti dopis Povjerenstva za župnu katehezu Zadarske nadbiskupije.

''U apostolskoj pobudnici Verbum Domini ističe se kako je Božja riječ u temelju svake autentične kršćanske duhovnosti (br. 86). Potaknuti željom da svima koji su zainteresirani ponudimo mogućnost rasta u vjeri na temelju prokušane molitvene metode lectio divina, koja se, kako svjedoči crkveni otac Origen, pod tim imenom razvija još od 3. stoljeća, članovi Povjerenstva za župnu katehezu Zadarske nadbiskupije pozivaju sve zainteresirane na zajedničko molitveno čitanje svetog Pisma.

Lectio divina omogućuje vjernicima ne samo 'otvoriti' blago Božje riječi, već se i otvoriti susretu s Kristom, živom božanskom Riječi (usp. Verbum Domini, br. 87). Osim toga, kao što euharistijsko klanjanje pripravlja, prati i nastavlja euharistijsku liturgiju, tako osobno i zajedničko molitveno čitanje Svetog Pisma pripravlja, prati i produbljuje ono što Crkva slavi po naviještanju Riječi u liturgiji (Isto, br. 86).

Kao treće, lectio divina je izrazito ljekovita molitvena metoda. Već su stari monasi smatrali Bibliju 'knjigom koja liječi'. Takav način tumačenja Biblije možemo vidjeti npr. u Zbirci proturiječi Evagrija Pontskog gdje on svakoj misli koja ljude čini bolesnima suprotstavlja riječi iz Svetog Pisma koje ozdravljaju. To su ujedno i ciljevi naših susreta po kojima želimo trajno sazrijevati u vjeri.

Uoči prvog molitvenog susreta koji će se održati u srijedu, 11. listopada 2023. godine, od srijede 4. do petka 6. listopada u Sjemeništu Zmajević bit će održan trodnevni uvodni tečaj. Voditelj susreta je don Elvis Ražov.

Susreti će se održavati jedanput mjesečno u Sjemeništu Zmajević u Zadru s početkom u 19 sati, a nastavit će se i u 2024. godini, o čemu ćemo naknadno obavijestiti.''

lectio divina

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: