Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevu suradniku

Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevu suradniku

Predstavljanje i misno slavlje bit će u izravnom prijenosu Laudato televizije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Župa Krašić
Objavljeno:
 
18.03.2021 14:13

 

Misa zahvalnica za život vlč. Josipa Vranekovića, tzv. 'Šimuna Cirenca bl. Alojzija Stepinca', održat će se 21. ožujka u 18 sati, a predslavit će ju varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak, inače rodom iz Krašića, najavljuje Župa Krašić.

– Ne želimo da prođe ovaj datum, a da se ne spomenemo tog velikog čovjeka koji je zaista jako zaslužan za naš mali Krašić. Župnik Josip Vraneković dandanas je u sjećanju mnogih Krašićanaca kao njihov župnik – poručio je vlč. Vučak.

U nedjeljnu proslavu, napomenuo je, htjeli su uključiti datum njegova rođenja, 16. ožujka, ali i njegov imendan 19. ožujka. Prije misnog slavlja, u 17 sati održat će se predstavljanje knjige 'U Gospodina polažem sve svoje nade' autora Jurja Batelje, postulatora bl. Alojzija Stepinca. Knjiga je svojevrstan životopis i svjedočanstvo župnika Vranekovića koji je bio i kroničar Stepinčeva mučeništva.

– Svi znaju da je on napisao svoje dnevnike u kojima je govorio o životu Alojzija Stepinca, i tu se već vidi njegova veličina, njegova poniznost. Sebe je uvijek stavljao u drugi plan te je htio da do izražaja dođe Stepinac – objasnio je župni upravitelj.

Knjigu o župniku Vranekoviću predstavljat će uz mons. Batelju i novi dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Josip Šimunović. Kako je istaknuo vlč. Vučak, Vranekovićevi zapisi kasnije su doprinijeli i u kauzi za Stepinčevu beatifikaciju.

– Kad je ‘đavoljev odvjetnik’ Stepinčeve kauze vidio dnevnike župnika Vranekovića, rekao je kako je svetost i moralnost Alojzija Stepinca toliko čista i ravna poput autoceste. Nije ništa mogao naći protiv njegova proglašenja blaženim, a danas-sutra svetim. Jedan od puteva kako biti strpljiv i moliti se Alojziju Stepincu sigurno nam pokazuje župnik Josip Vraneković. Možemo se pitati koliko bismo bili uskraćeni da nemamo te njegove dnevnike. Sada je vrijeme da i tom čovjeku kažemo 'hvala' – zaključio je vlč. Vučak.

Predstavljanje i misno slavlje bit će u izravnom prijenosu Laudato televizije.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: