Vrt plavih ruža: Humanitarna zaklada u Lisinski dovodi dva glazbeno-scenska spektakla

Vrt plavih ruža: Humanitarna zaklada u Lisinski dovodi dva glazbeno-scenska spektakla

Zaklada ''Vrt plavih ruža'' u zagrebačku Koncertnu dvoranu ''Vatroslav Lisinski'' dovodi dva glazbeno-plesna spektakla koja će, vjeruju organizatori, osvojiti srca publike. 

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Nestor Theater Company
Objavljeno:
 
13.10.2023 17:46

Plesna predstava ''John Lennon’s Images'' na rasporedu je 30. studenoga, baletno-glazbena predstava ''Leonardo'' 4. prosinca, a iza svega stoji vrlo lijepa humanitarna priča. 

Naime, ''Vrt plavih ruža'' naziv je volonterske udruge koju je osnovao don Ermanno D’Onofrio iz Italije, po struci psiholog i terapeut, koji je kasnije završio i studij teologije te postao svećenikom. U Hrvatskoj je boravio za vrijeme Domovinskog rata te je prije trideset godina u Lijepu Našu doveo prvu skupinu volontera iz Italije koji su počeli volontirati u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Kroz spomenutu talijansku udrugu tijekom godina je prošlo više od 10 000 volontera, a upravo koncertnim spektaklima u Lisinskom udruga će obilježiti 30 godina humanitarnog rada u Hrvatskoj. 

John Lennon’s Images – 30. studenoga u 20 sati, Mala dvorana

U ovoj predstavi radnja se odvija na krovovima Londona. Od samog početka projicira se putovanje satkano slikama i snažnim, neizbrisivim sjećanjima. Očima Johna Lennona i kroz tekstove njegovih pjesama, vidjet ćemo uzbudljive i teške trenutke njegova života.
 
Plesači interpretiraju trenutke proživljene u mislima pjevača, sjećanja sazdana od ljudi, slika, osjećaja, boja, emocija utisnutih u njegov um koji su, pretočeni u umjetnost, promijenili povijest glazbe u svijetu.
 
Glumac u ulozi Lennona vodi koreografiju, otvara se gledateljstvu, priča i iz dubine duše interpretira stihove i misli kantautora. Glazbenici predstavljaju grupu The Beatles.
 
Predstava ujedno predstavlja osudu rasizma, to je himna slobodi, miru i bratstvu među svim ljudima, himna društveno-kulturnom eksperimentu s kojim su se Beatlesi sve više zbližavali mijenjajući uvriježene načine razmišljanja, običaje, viđenja i mijenjajući u to vrijeme uobičajene načine percipiranja svijeta i ljudi.

Leonardo – 4. prosinca u 20 sati, Velika dvorana

Predstava ''Leonardo'' jedinstvena je predstava ove vrste gdje je balet, kao središnji element, ukomponiran s vokalnom interpretacijom i glumom. Redatelj i koreograf je mladi i talentirani Kevin Arduini, koji je osmislio i ostvario predstavu koja govori o životnom putu Leonarda da Vincija, genija renesanse, o proučavanjima kojima se intenzivno bavio i, iznad svega, o nastanku njegovih poznatih umjetničkih djela. 
 
Predstava je podijeljena u dva čina s 20 koreografskih slika povezanih likom majke koja je nedostajala u Leonardovu životu, a snažno je prisutna u njegovim umjetničkim djelima. 
 
Na sceni nastupa više od 40 umjetnika kazališne družine Nestor Theater Company kojoj je međunarodna zaklada ''Il Giardino delle Rose Blu'' (Vrt plavih ruža) povjerila ostvarenje ove predstave. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: