XII. Dani službenice Božje Marice Stanković

XII. Dani službenice Božje Marice Stanković

Dani Marice Stanković posvećeni su promicanju lika i djela Marice Stanković, učiteljice, spisateljice i članice katoličkih akcija.

Autor
Tibor Martan/Laudato/M.P
Fotograf
Tibor Martan
Objavljeno:
 
13.09.2024 19:32

 

Dani Marice Stanković posvećeni su promicanju lika i djela Marice Stanković, učiteljice, spisateljice i članice katoličkih akcija. Osim toga, manifestacija nastoji predstaviti kulturno-povijesne osobitosti njezina rodnog kraja široj javnosti.

Izložba ručnih radova prikazat će tekstilno rukotvorstvo s naglaskom na motive veza, posebno anđela čuvara. Sadržajno će ju upotpuniti gobleni vlč. Josipa Drvoderića. Recital duhovne poezije pod nazivom Svetlost na bregu okuplja pjesnike koji pišu i stvaraju na kajkavštini i standardnom jeziku. Na Recitalu sudjeluju odrasli pjesnici, kao i učenici osnovnih škola pod mentorstvom svojih učitelja. Nakon završetka Recitala, izvođači i publika sudjeluju u raspravi o viđenom, uz druženje u okolišu crkve sv. Vida i sv. Jurja.

Koncert Oj, pođi, dušo, na Božji put okuplja zborove i manje vokalne sastave s područja župe Madžarevo, grada Novog Marofa i okolnih općina, s ciljem izvođenja tradicijskih pučkih napjeva i pjesama koje se danas sve rjeđe izvode. Naziv koncerta potječe od tradicijskog pučkog napjeva koji se pjevao tijekom obreda klanjanja drvetu križa na Veliki petak u crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu. U programu koncerta sudjeluju Klapa ''Marof'', ŽVS ''Zipka'' te crkveni zbor ''Kraljica mira''.

Dvanaesti Dani Marice Stanković završavaju pobožnošću Marijina puta u Kamenoj Gorici. Sudionici se okupljaju kod Društvenog doma, nakon čega slijedi obilazak kulturnih i sakralnih znamenitosti mjesta. Pobožnosti će predvoditi vlč. Josip Drvoderić, a izlaganje o tradicijskoj arhitekturi i narodnim običajima održat će etnolog Tibor Martan.

Od sakralnih objekata ističu se zvonik-kapelica sv. Ivana Krstitelja, ostatak srednjovjekovne vojne fortifikacije, u kojem se i danas održava običaj zvonjenja zvonima na olujne oblake, te komemorativna kapelica na mjestu pogibije petorice mirovnih promatrača stradalih 7. siječnja 1992. godine tijekom Domovinskog rata.

U organizaciji Dana sudjeluju Kulturno-umjetnička udruga ''Magda i Luisa'' iz Madžareva, Pučko otvoreno učilište ''Novi Marof'', crkveni zbor ''Kraljica mira'' iz Podruta, Župa sv. Vida i sv. Jurja – Madžarevo te Kulturno-umjetničko društvo ''Kraljica mira'' iz Kamene Gorice.

Vremenik događanja:

13. rujna 2024.

  • Izložba goblena vlč. Josipa Drvoderića, Kulturni centar ''Ivan Rabuzin'', 18 sati

20. rujna 2024.

  • Recital duhovne poezije ''Svetlost na bregu'', crkva sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu, 18:30

21. rujna 2024.

  • Sveta Misa i koncert pučkih napjeva i pjesama ''Oj, pođi, dušo, na Božji put'', crkva sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu, 18 sati

22. rujna 2024.

  • Pobožnost Marijina puta, okupljanje sudionika u 16 sati kod Društvenog doma u Kamenoj Gorici (u slučaju lošeg vremena, pobožnost će se održati u crkvi Kraljice mira u Podrutama)

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: