Zahvalno velikogoričko hodočašće u Mariju Bistricu održat će se 30. put

Zahvalno velikogoričko hodočašće u Mariju Bistricu održat će se 30. put

Hodočasnici će se okupiti u subotu, u 5 sati ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, odakle će pješice krenuti prema Mariji Bistrici.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.09.2021 08:50

 

Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj bit će održano u subotu 4. rujna po 30. put, piše IKA.

Hodočasnici će se okupiti u subotu, u 5 sati ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici odakle će pješice krenuti prema Mariji Bistrici. U Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke Misu u 18 sati predslavit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Vjernici će hodočastiti 42 kilometra, častiti Gospodina, zahvaliti Majci Božjoj što je svojim zagovorom očuvala njihov grad od ratnih razaranja u Domovinskom ratu te za slobodu, a molit će i za domovinu.

Uteći će se Marijinu zagovoru: za sve župljane i hrvatske građane, njihove obitelji, za roditelje i djecu, starce, djedove i bake, mladiće i djevojke. Ujedinjeni u vjeri, u nakane hodočašća uključit će i napredak u miru i zajedništvu, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, za otvorenost srca i uma za novi govor u ovom svijetu, te da svoje vrijedne ruke, uz Božju pomoć, stave na raspolaganje na dobrobit i rast Crkve i domovine da bi u Hrvatskoj došlo vrijeme 'kad će procvjetati pustinja', prema riječima proroka Izaije.

Hodočasnici će od Velike Gorice proći kroz Rakarje, Kobilić, Šćitarjevo (gdje će u 7:30 ući na autocestu u smjeru Varaždina), Soblinec (gdje će biti stanka kod župne kuće), Prepuštovec, Kašinu, Laz te će stići u Mariju Bistricu nakon 15 sati.

Svi će sudionici tijekom hodočašća na dar dobiti krunicu ili narukvicu s deseticama – ručni rad Zajednice obitelji i drugih župljana. Počevši u lipnju, izradili su 2500 krunica i narukvica od drvenih zrnaca raznih boja. Uz to svaki hodočasnik dobit će preklopnik s molitvenim nakanama, uputama za moljenje krunice i kratkim povijesnim pregledom prvog – zavjetnog hodočašća.

Prije 30 godina, 3. rujna 1991., mons. Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke Župe Navještenja Blažene Djevice Marije, dao je zavjet Mariji da će, ako Njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja, vjernici hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini, kakvih je u ratno vrijeme u Velikoj Gorici bilo nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi, moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu domovinu. Blažena Djevica Marija svojim je zagovorom očuvala Veliku Goricu, a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju toga zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. Tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo uobičajeno. Dosad je na hodočašćima redovito sudjelovalo oko 2 000 vjernika, među njima i oni koji su sudjelovali na svakom dosad održanom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: