Naša zadaća: prepoznati potrebe drugih i pomoći im

Naša zadaća: prepoznati potrebe drugih i pomoći im

Osvrt na cjelokupni projekt: Koji su njegovi plodovi? Što smo naučili? Do kojih smo zaključaka došli?

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
27.12.2023 18:17

 

Rad na projektu “Različiti. Svoji. Jednaki.” omogućio nam je proučavanje širokog spektra raznih tema koje su konkretizirane kroz 52 članka objavljena u istoimenoj rubrici. Navest ćemo glave skupine tema koje smo obuhvatili svojim radom:

•    afirmacija i pozitivna percepcija majki u društvu
•    lijepe, pozitivne i poticajne priče o majkama, očevima i roditeljstvu
•    razgovori i svjedočanstva 
•    opasnosti nasilja u svim njegovim oblicima
•    razbijanje stereotipa i predrasuda
•    položaj žena na tržištu rada
•    žene poduzetnice
•    ranjive skupine (udovice, samohrane majke s djecom)
•    muškarci i nasilje (istina i predrasude)
•    cyberbullying, uznemiravanja i mobing

Kroz mnoge obavljene razgovore sa ženama došli smo do zaključka (ali i potvrde onoga što smo prije naslućivali) kako su žene u našem društvu još uvijek nedovoljno percipirane kao jednakopravne i jednakovrijedne kao i muškarci. To ne znači da trebaju biti identične muškarcima – to nipošto, već kako je potrebno u društvu stvarati jednu zdravu klimu koja bi svima dala jednake šanse (na tržištu rada i u ostvarivanju svojih prava) u društvu. Ono što žene možda najviše brine jest stvaranje negativne slike o majkama i majčinstvu, koje su većinom lansirane putem masovnih medija, a koje utječu na cjelokupna društvena gibanja i javno mnijenje. U tom segmentu potrebno nam je kao društvu još puno raditi.

Što se nasilja tiče, željeli smo ukazati na problem njegove raširenosti i prisutnosti u raznim oblicima. Kroz razgovore i istraživanja uvidjeli smo kako nasilnici nisu isključivo samo muškarci, već kako kako je nasilje zastupljeno kod oba spola, te kako je uvijek usmjereno na slabiju osobu. U tom smislu zaključili smo kako treba više raditi na prevenciji nasilja, a ne koristiti vatrogasni pristup i gasiti požar kad je već planuo.

U svakoj osobi trebamo gledati bližnjega i ponekad je potrebno obuti tuđe cipele kako bismo razumjeli potrebe drugih. Jer, kako ćemo nekome pomoći ako ne znamo za čim žeđa? Priznajemo kako nije bilo uvijek lako voditi razne razgovore i slušati tužne životne priče koje slamaju srce, stoga treba odati veliko poštovanje i divljenje svim onim ženama koje su pristale (makar anonimno) s nama podijeliti svoja iskustva. HVALA VAM na tome. Hvala i svim onim ženama i majkama koje su s nama podijelile svoje životne radosti. Nadamo se kako će njihova svjedočanstva, zapisana u ovim člancima, pomoći drugim ženama, nadahnuti ih i ohrabriti za daljnje životne borbe. A koja je naša dužnost? Da razumijemo potrebe drugih i u skladu s time da im i pomognemo. Pozvani smo graditi bolji svijet, ispunjen ljubavlju, razumijevanjem i prihvaćanjem. Naša misija nije utopijska, iako se možda takvom čini. Svjesni smo da je potrebno još puno pridonositi kako bi se dogodila metamorfoza društva, ali je ona svakako moguća. Vjerujemo u to i zbog toga smo i odlučili pokrenuti ovaj projekt.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.  

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.