Nasilje nad muškarcima: tabu-tema?

Nasilje nad muškarcima: tabu-tema?

Pogađa li nasilje samo žensku populaciju ili možemo govoriti i o nasilju nad muškarcima?

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
04.02.2023 16:42
Audio zapis članka
Audio file

 

Nasilje nad muškarcima ulazi u skupinu tabu-tema, a o tom obliku nasilja javnost najčešće ima razne predrasude i stereotipe. Ipak, ono predstavlja itekako ozbiljan problem koji u društvu često nije dovoljno poznat, o kojemu se ne raspravlja ili je pak zanemaren. Danas se većina rasprava o nasilju obično usmjerava samo na žene. Nježniji spol fizički je slabiji, a kako je nasilje uvijek usmjereno slabijima, ne čudi što su većim dijelom žene žrtve nasilja. Međutim, potrebno je osvijestiti činjenicu kako i muškarci mogu biti žrtve nasilja u različitim oblicima.

Nasilje nad muškarcima može biti fizičko, emocionalno ili seksualno. Može se javljati u partnerskim odnosima (vezi, braku), obitelji, radnom okruženju ili čak u javnosti.

Jedan od izazova s kojima se suočavaju muškarci koji su žrtve nasilja svakako je društvena percepcija. Svaki muškarac, kao i svaka žena, traži ljubav i sigurnost. Te dvije značajke svojstvene su svim ljudima. Nadalje, muškarac od partnerice (djevojke, zaručnice ili žene) traži poštovanje. Možemo reći kako je ono ekvivalent pažnji koju treba iskazivati ženi. Ako u vezi ili braku izostane poštovanje, muškarac će se osjećati nepotpunim i neostvarenim. Upravo nasilje ne ostavlja prostora za poštovanjem i udara na same temelje ljudskog dostojanstva.

Nadalje, već spomenuta društvena percepcija i uvriježeno mišljenje kako se nasilje nad muškarcima ne događa, žrtvama ne pomaže. Oni koji su doživjeli nasilje od žena, svjedoče kako su se suočili s velikom sramotom i strahom. Strah ih je kako će okolina gledati na njih – hoće li se u društvu govoriti da su slabići? Poznato je kako strah osobu paralizira, a upravo se to događa muškarcima koji trpe nasilje. Svakim danom imaju osjećaj kao da gube muškost.

Teško je reći koji je oblik nasilja gori po muškarce. Neki bi se složili kako je lakše podnijeti batine nego svakodnevne uvrede i poniženja. Ovdje možemo pridodati i razne ucjene kao oblik nasilja. Sve ovo neminovno dovodi do povlačenja u sebe, gubitka prijatelja i otvaranja raznim oblicima ovisnosti. Tako je česta pojava alkoholizma (iako nije pravilo) kod onih muškaraca koji trpe nasilje od svojih partnerica.

Što nam je onda činiti kako bismo senzibilizirali javnost za ovu temu? Nasilje nad muškarcima svakako je ozbiljan problem koji zahtijeva veću pažnju i raspravu u društvu. Podizanje svijesti, podrška žrtvama i prilagođene politike ključni su koraci u suočavanju s ovim problemom i osiguravanju sigurnog okruženja za sve. Jer iako smo različiti, baštinimo isto ljudsko dostojanstvo i imamo jednaka ljudska prava, stoga svakom nasilju valja stati na kraj.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ‘’Različiti. Svoji. Jednaki’’ jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu te kako smo ravnopravni u različitosti jer ona nije nešto loše, već obogaćuje svijet u kojem živimo. Također, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru, na što također želimo ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima, npr. kad su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.