Nasilje u obitelji

Nasilje u obitelji

Najčešće je nasilje usmjereno prema slabijim osobama, ali to nije pravilo jer neki se nasilnici ne boje sukoba.
 

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
23.03.2023 13:54
Audio zapis članka
Audio file

 

Pod izrazom 'nasilje' podrazumijevamo uporabu sredstava tjelesne prisile radi nanošenja štete i prisiljavanja na određeno ponašanje drugih osoba. U širem smislu, nasilje obuhvaća i upotrebu sredstva psihičke prisile radi nanošenja štete, povrjeđivanja ili zastrašivanja osobe (usp. NASILJE). O ovoj opasnoj, ali vrlo čestoj pojavi u društvu razgovarali smo s profesorom psihologije i voditeljem Službe kriminalističke policije PU-a Slavonski Brod, Draženom Puljkom.

Profesor Puljak s nasiljem se gotovo svakodnevno susreće već punih 27 godina kroz svoj kriminalistički rad. Istaknuo je kako nasilje postoji otkako postoji i čovjek, ono je uvijek prisutno. Postoje razne definicije nasilja i teorije o tome kako ono nastaje, no jedno je sigurno – trebamo težiti stvaranju društva bez nasilja, jer ono nikad nije i ne može biti rješenje.

– Mislim da je nasilje složena pojava i svaka teorija može objasniti samo jedan njegov dio. Najčešće je nasilje usmjereno prema slabijim osobama, ali to nije pravilo jer neki se nasilnici ne boje konflikta. Kad govorimo o obiteljskom nasilju, osoba koja je nasilna prema obitelji najčešće nije nasilna prema van. Naizgled, može nam se činiti kako je s obitelji sve u najboljem redu. Ako govorimo o prekršajnim prijavima, danas na godišnjoj razini u RH imamo oko 7000 prijava nasilja. Što se nasilje više prijavljuje, šalje se određena poruka kako ono nije dopušteno – istaknuo je profesor Puljak.

Ako usporedimo današnju statistiku s onom od prije šest godina, vidimo drastičan pad nasilja u obitelji – prije je brojio 12 000 prijava – što je pad za 5000 prijava. Zasigurno, broj prijava ovisan je o broju stanovnika, a u Hrvatskoj je vidljiva depopulacija koja tomu pridonosi. Važna je i svijest o pretrpljenom nasilju – ako smo svjesni da trpimo nasilje, onda ćemo ga i prepoznati i prijaviti. Profesor Puljak ističe kako zbog toga treba biti oprezan kad se govori o statistikama.

– Počinitelja nasilja u obitelji policija može udaljiti od kuće do osam dana, a sud može povećati to razdoblje. Ako postoji opravdana sumnja za ponavljanje kaznenoga djela, nasilnik se može smjestiti u pritvor, a kasnije i u zatvor. Ovisno o težini kaznenog djela, nasilnik može završiti tri ili pet godina u zatvoru, a zabranu pristupa može dobiti do dvije godine – objašnjava Puljak uz napomenu kako mjere nisu idealne.

Sukladno već spomenutoj tezi kako je nasilje usmjereno prema slabijim osobama, najčešći nasilnici u obitelji jesu muškarci. U našem društvu očekuje se kako je muškarac glava kuće, kako se treba brinuti za svoju obitelj i zarađivati za nju. Ako u tome ne uspije, javlja se osjećaj praznine i neispunjenosti, što dovodi do frustracije te na koncu može dovesti do nasilnog ponašanja. Nasilje u obitelji – između muža i žene – negativno utječe na djecu koja su u tom slučaju neposredne žrtve nasilja. Gledajući naselje, djeca psihički trpe. 

– Nasilnik najčešće ne napada sve ukućane, nego jednu osobu, ali na ostale članove obitelji, napose djecu, nasilje itekako utječe. Govorimo o transgeneracijskom nasilju. Djeca gledaju nasilje svojih roditelja i to im postane prihvatljiv oblik ponašanja. Takva djeca u povećanom postotku postaju nasilnici – objasnio je profesor Puljak.

Uzevši sve gore navedeno u obzir, možemo zaključiti kako je nasilje složeni fenomen kojemu ne možemo jednostrano pristupiti. Potrebno je potražiti izvore nasilja, odnosno okidače koje su osobu potaknuli na nasilje. Najčešće u društvu govorimo o tjelesnom nasilju, čiji je najrigidniji oblik ubojstvo, ali ne smijemo zaboraviti i na druge oblike nasilja koji su, na žalost, svuda oko nas.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike „Različiti. Svoji. Jednaki“ jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.