Nasilje u sportu

Nasilje u sportu

O ovom složenom, ali izuzetno važnom pitanju, razgovarali smo s Dubravkom Šimencom, proslavljenim hrvatskim vaterpolistom.
 

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
29.08.2023 13:06

 

Sport uzdiže najizvrsnije među nama i tjera nas da nadilazimo vlastite granice. Sportom se volimo baviti, a volimo ga i gledati. Uz njega se veselimo i tugujemo, zajedno navijamo i slavimo pobjede, ali se i ljutimo i negodujemo u slučaju poraza. Kako god bilo, važno je sačuvati međusobno uvažavanje i poštovati protivnika, suparničku ekipu ili navijače. No, što ako stvari izmaknu kontroli? Što kada se žar sportskog navijanja i navijačke snage pretoči u nasilje? Kako tada djelovati? Kako suzbiti i, još važnije, prevenirati nasilje u sportu? O ovim i sličnim pitanjima razgovarali smo s Dubravkom Šimencom Dudom, proslavljenim hrvatskim vaterpolistom. S nama je podijelio svoje mišljenje u vezi s nasiljem u sportu.

"Najveći problem današnjeg društva je devijantno ponašanje mladih, koji svjesno krše pravila društvenih normi, bontona i zakona. Ne samo oni, nego i njihovi roditelji. Ova spoznaja je bolna, ali u isto vrijeme i istinita. Puno je primjera, a ono što najviše zabrinjava jest to da sankcije, kazne, gotovo da ne postoje, a one propisane zakonom su preblage, neučinkovite i koji put smiješne", smatra Šimenc. 

Pored toga, istaknuo je gorući problem glorifikacije nasilnika, a samim time i veličanja nasilja. Sportaši bi trebali biti jedan od najizvrsnijih primjera svim prijateljima sporta, a onda i društvu u cjelini. Ali, što kada sportaši ne odišu istinskim sportskim duhom? Što kada se nasilje uvuče na sportske terene, tribine i navijačke skupine? Kako reagirati u odnosu na nasilničko ponašanje pojedinca?

"Često se događa da se šira zajednica divi takvim (nasilnim) pojedincima, skupinama, poistovjećuje ih se s herojima, umjesto da ih se primjereno kazni, doživotno eliminira iz sportskog okruženja i osudi svaki njihov barbarski čin. To najviše podrazumijeva nasilno ponašanje prema svakom pojedincu, suparničkoj navijačkoj skupini, policiji i svima koji štite privatnu i društvenu imovinu." 

U vezi s istaknutim problemima, potrebno je svakako raditi s djecom i već ih od malih nogu učiti uvažavati druge, a kroz sport (ako treba i forsirati) pozitivne primjere i na zdravim temeljima graditi budućnost.

"Sportaši, natjecatelji u sportskoj areni, suparnici na sportskom polju, trebali bi biti svakom mladom čovjeku primjer i pokazati istinske vrednote sporta. A sport nas uči i pobjedi i porazu – to je život. Sport je sastavni dio društvenih potreba pojedinca, univerzalno je sredstvo razumijevanja i suradnje među ljudima, s ciljem fizičkog i duhovnog odgoja. Huligani, a moramo ih tako zvati, svoje nagomilano nezadovoljstvo svakodnevnom egzistencijom prenose na stadione stvarajući nemire, i time štete onima koji su na tribine došli pogledati utakmicu: igračima na terenu, klubu, državi, svima", zaključio je Dubravko Šimenc.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.