Obitelj treba biti u središtu

Obitelj treba biti u središtu

Razgovarali smo s Đurđicom Mostarčić, predsjednicom udruge “Obitelji 3plus”.
 

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
03.11.2023 11:43

 

Stanovništvo je vitalni pokazatelj svakog društva, pa tako i naše domovine. U Republici Hrvatskoj na posljednjem popisu stanovništva bilo je 112 830 obitelji s troje ili više djece, što daje broj od 600 000 ljudi. Udruga “Obitelji 3plus” okuplja upravo obitelji s troje ili više djece. Fokus djelovanja Udruge je prije svega život obitelji, izazovi, potrebe i rješenja za poboljšanje kvalitete života. Ova tema jedna je od najvažnijih tema današnjice u Hrvatskoj. Više o samoj Udruzi, ali i o raznim izazovima s kojima se susreću obitelji, razgovarali smo s dopredsjednicom Đurđicom Mostarčić.

Obitelj je temelj društva i treba biti zaštićena. Nama društvo stari, djece imamo sve manje i radne snage imamo sve manje. Depopulacija je sustavan problem hrvatskog društva. Mi nismo demografska udruga, ali dotiču nas sve mjere koje Vlada donosi. Želimo, kao Udruga, promicati ljepotu života u višečlanim obiteljima. Naravno da cijenimo obitelji s jednim djetetom ili dvoje djece, ali apeliramo posebno na poslodavce da pomognu stvoriti klimu u društvu kako bi obitelji mogle biti brojnije. Situacija u Hrvatskoj je izuzetno alarmantna u vezi s demografskim pitanjem, a čini mi se da naša država nema jasan plan kako se dalje nositi sa svim tim izazovima u budućnosti. Mislim da nije dovoljno donijeti samo jednu mjeru da se stvari pokrenu s mrtve točke, već nam je potreban sustavan pristup s implementacijom više različitih mjera”, ispričala nam je Đurđica Mostarčić.

Osvrnula se i na infrastrukturu vrtića i stambeno pitanje obitelji, rekavši kako su stvari koliko-toliko posložene u velikim gradovima, ali kad govorimo o ruralnim područjima, tu dolazimo do velikih problema. Smatra kako akumulacija u velikim gradovima nije rješenje i dugoročno donosi više štete nego dobra. Sa svim ovim izazovima, u što ulazi i pitanje dječjeg doplatka, susrela se i sama, kao majka petero djece. Osvrnula se i na mjeru roditelj odgojitelj.

“Mi kao Udruga ne mislimo da je ta modificirana mjera (onako kako je predstavljena) dobra za roditelje, jer je predugo biti 15 godina izvan tržišta rada, te da se treba prilagoditi radnom vremenu od četiri sata, kako bi djeca mogla i pohađati vrtić. Mjera, dakle, mora ići na ruku roditeljima. Umag je jedan od četiriju gradova koji ima besplatne vrtiće za sve i to je primjerice dobra odluka, jer im na taj način broj stanovnika raste. Nama još od 2016. Vlada obećava uređivanje mjere roditelj odgojitelj, ali, ponavljam, to se još uvijek nije dogodilo. Jako je tu puno prostora za nalaženje raznih rješenja, samo je potrebna volja. Moramo zadržati naše obitelji u Hrvatskoj, a prostora za to ima jako puno. Ne trebamo biti jako pametni i kreativni, već samo možemo kopirati one modele koje provode države u našem okruženju.”

Jedan od pozitivnih primjera iz zemalja u našem okruženju odnosi se na sufinanciranje države baka i djedova koji čuvaju svoje unuke. Također, ukoliko se djeca nisu uspjela upisati u vrtić, utoliko bi grad mogao financirati određenu naknadu njihovim roditeljima. Postoje još brojni primjeri financijske podrške i pomoći, ali bitno je prije svega da obitelj vratimo na ono mjesto koje joj i po naravi pripada – u središte društva. Na koncu, očuvanjem obitelji čuvamo i pojedince, ali i društvo u cjelini, osiguravamo prosperitet države i stvaramo sigurniju budućnost.
 

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.  

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.