Obitelji s brojnom djecom hodočastile u Voćin

Obitelji s brojnom djecom hodočastile u Voćin

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u četvrtak 15. kolovoza 2024., obitelji s brojnom djecom iz župa Požeške biskupije hodočastile su u Voćin.

Autor
Marijan Pavelić/Laudato/M.P.
Fotograf
Marijan Pavelić
Objavljeno:
 
18.08.2024 18:35

Program koji je pripravila voditeljica biskupijskog Centra ''Pro vita et familia'' Ana Matković započeo je u svetišnoj bazilici gdje su obitelji s djecom sviranjem, pjesmom i recitacijama pozdravile Isusovu Majku i uputili joj molitve.

Središnje euharistijsko slavlje u bazilici, kao delegat požeškog biskupa Ive Martinovića, predslavio je kanonik Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi Josip Krpeljević.

Na početku je uime svih nazočnih vjernika uputio pozdrav Gospi Voćinskoj, preporučujući Njezinu zagovoru obitelji s brojnom djecom koje su joj došle iskazati poštovanje, zahvalnost i odanost.

Pozdravljajući zatim okupljene hodočasnike, kanonik Krpeljević ih je, osvrćući se na svetkovinu Marijina uznesenja u nebo, podsjetio na sve četiri marijanske dogme: ''Marijino bezgrješno začeće, djevičanstvo, bogomaterinstvo i uznesenje na nebo – koje obuhvaćaju cijeli Njezin život i tako daju posebnu dimenziju životu svakog čovjeka od trenutka njegova začeća, ali ne samo do smrti, nego do vječnosti. Svojim hodočašćem Mariji – Gospi Voćinskoj, obitelji s brojnom djecom stavljaju se pod Njezin zagovor, ali i žele slijediti Njezin primjer života te u konačnosti prispjeti u vječnost'', ustvrdio je kanonik Krpeljević.

Na početku homilije osvrnuo se na Knjigu Otkrivenja zapitavši prisutnu djecu vjeruju li ona u zmajeve jer u naviještenom prvom čitanju sv. Ivan govori o velikom ognjenom zmaju sa sedam glava i deset rogova koji stoji pred Ženom čekajući da joj proždre dijete. Pojasnio je kako nije riječ o bajci koja nema veze sa stvarnošću, kako bi netko mogao misliti, nego o alegoriji, vrsti književnog izražavanja u kojoj zmaj predstavlja zlo, žena Blaženu Djevicu Mariju, a dijete Isusa Krista kojega Ona rađa te kako se se na taj način posvješćuje da je zlo neprijatelj i Žene i Djeteta, a time i cijeloga čovječanstva.

Kazao je nadalje kako postoje u Hrvatskoj gradovi i općine koji su dobili titule prijatelja djece, koje su zaslužili zalažući se za ostvarivanje prava i potreba djece priznata u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta osiguravajući, među ostalim, infrastrukturu i stvarajući ozračja u svojim sredinama koja doprinose boljitku i napretku djece.

Oslanjajući se na spomenute činjenice, kanonik Krpeljević istaknuo je kako su ''obitelji s brojnom djecom kao i svi drugi istinski prijatelji djece kada im na obzorju njihova odrastanja otkrivaju Boga i svjedoče im koliko je On važan u njihovu životu što pokazuju i svojim današnjim obiteljskim hodočašćem u Voćin. Kao što je u naviještenom Evanđelju Marija pošla k svojoj rođakinji Elizabeti podijeliti radost novoga života u svojoj utrobi – začetoga Sina Božjega i oni su danas došli nebeskoj Majci podijeliti radost svoga obiteljskoga zajedništva, ali i svoje obiteljske teškoće, brige i nadanja'', zaključio je kanonik Krpeljević, povjerivši sve prisutne Marijinu zagovoru i potaknuvši ih da u svojim životima slijede Njezin primjer i oslanjaju se na Njezinu moćnu pomoć.

Nakon popričesne molitve uslijedila je procesija s Marijinim likom središtem Voćina, u kojoj su roditelji s djecom zajedno s drugim vjernicima pjesmom i molitvom uzdigli Isusovoj Majci svoja odana srca. Nakon procesije kanonik Krpeljević je u bazilici pred Njezinim likom predvodio čin povjere obitelji Isusovoj Majci. Zahvalio je na koncu svima na sudjelovanju i zazvao na njih Božji blagoslov.

Program hodočašća završio je druženjem obitelji uz okrjepu koju je za sve osigurao Caritas Požeške biskupije.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: