Odgoj i roditeljstvo

Odgoj i roditeljstvo

Predstavili smo projekt Salesiane ''Mame pitaju''.

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
20.10.2023 09:57

 

U današnjem svijetu sveprisutne povezanosti i okruženosti modernim tehnologijama, ljudski odnosi često budu narušeni. Narušenost odnosa ne zaobilazi ni onu najintimniju, obiteljsku zajednicu. Tako se roditeljima u kakofoniji proturječnih informacija, kojima su okruženi, javljaju brojna pitanja koja zahtijevaju konkretne i adekvatne odgovore. Upravo je odgovore na pitanja, u prvom redu ona roditelja, ponudio projekt ''Mame pitaju'', o kojem nam je više rekao jedan od autora projekta, Marin Periš.

''Mi u Salesiani dali smo si već prije nekoliko godina zadatak rekavši kako se želimo više usmjeriti određenim temama povezanima s odgojem i roditeljstvom. Željeli smo se približiti roditeljima, odgojiteljima i učiteljima, na način da ih najprije osluškujemo (što ih točno zanima i što im je potrebno), a da im onda, u skladu s tim, ponudimo neke konkretne odgovore. Nismo im željeli prići na način da bismo izdali neku knjigu, već smo se odlučili za videoserijal u kojem će stručnjaci odgovarati na zaista razna pitanja'', istaknuo je Marin Periš.

Sva pitanja prikupili su u suradnji sa zajednicom ''Mama moli'', a odgovore na postavljena pitanja ponudili su psihologinje i psihoterapetkinje Nikolina Essert, Ljubica Duspara i Sanda Smoljo-Dobrovoljski te svećenici: vlč. Odilon Singbo i don Damir Stojić. Kako prepoznati prve znakove depresije kod djece; kako bi trebala izgledati obiteljska molitva; što je čedno odijevanje i koja je odjeća prikladna za vjernike, samo su neka od glavnih pitanja na koja su ponuđeni adekvatni odgovori. Međutim, što se odgoja i roditeljstva tiče, ovo nije jedini projekt i način na koji pomažu roditeljima i odgojiteljima.

''Kroz Salesianine odgojne večeri također nastojimo odgovoriti na brojna pitanja roditelja, ali kroz jedan osobniji pristup, jer tamo smo jedni pored drugih, oči u oči. Neka od najčešćih pitanja tiču se života s modernim tehnologijama, burnom adolescencijom, borbom s depresijom, problemima povezanim s komunikacijom i slično. Možemo reći kako mnogi roditelji muku muče s istim ili sličnim pitanjima, a mi smo tu da ih i dalje osluškujemo, budemo tu za njih i pokušamo im ponuditi adekvatne odgovore.''

''I ja sâm i dalje učim gledajući sve ove videe koji su nastali kroz projekt 'Mame pitaju'. Mi nekad na odgoj gledamo kao da je on ono što ja učim drugoga, ali trebamo najprije sebe odgajati, jer djeca uče gledajući nas. Odgoj podrazumijeva odnos, a odnos često puta može biti narušen, stoga se u izgradnji zdravih odnosa uvijek trebamo vježbati'', zaključio je Marin Periš.
 

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.    

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.