Održan seminar “Caritas: udomiteljska obitelj”

Održan seminar “Caritas: udomiteljska obitelj”

Na seminaru se raspravljalo o pitanjima prisutnosti udomiteljskih obitelji na području župa te o mogućnostima umrežavanja caritasovih volontera u senzibilizaciji javnosti.

Autor
Laudato
Fotograf
Tiskovni ured DJOS
Objavljeno:
 
20.06.2024 15:31

 

Svakom djetetu potrebna je obitelj, okrilje sigurnosti, ljubavi, pažnje, brige, razumijevanja. Djeci je potreban dom u kojem će rasti, razvijati se i pripremiti za život odraslih koji ih čeka u budućnosti. Nažalost, iz raznih razloga, mnoga djeca lišena su ovih dviju stvarnosti. Obitelj i dom za njih su znanstvena fantastika. Stoga je važno senzibilizirati važnost o takvoj djeci i njihovim potrebama. Upravo je s tom nakanom Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao hvalevrijedan seminar o udomiteljstvu.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je u subotu 15. lipnja 2024. u Nadbiskupskom Vikarijatu u Osijeku nadbiskupijski seminar za djelatnike, animatore, suradnike župnih karitativnih skupina i članove odbora za Caritas pri župnim pastoralnim vijećima s temom Caritas – udomiteljska obitelj. Seminar je održan u okviru Projekta Unaprjeđenje karitativne usluge kroz posudbu bolesničkih kreveta i pomagala na području Đakovačko-osječke nadbiskupije - faza 3 i jačanje kapaciteta posudionice bolesničkih kreveta na području Srijemske biskupije. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz Program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Na seminaru su sudjelovale 72 osobe iz 25 župâ Nadbiskupije. Ove su godine na seminaru gosti-predavači bile: Sanja Stanković, dipl. psiholog iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad i član županijskog tima za udomiteljske obitelji Osječko-baranjske županije i Nikolina Popadić, mag. act. soc., djelatnica Obiteljskog centra, područna služba Osječko-baranjska. U svojim predavanjima stavile su naglasak na promociju udomiteljstva za osobe starije životne dobi i djecu te upoznavanje s radom Obiteljskog centra.

Nakon predavanja sudionici su raspoređeni u skupine u kojima se raspravljalo o pitanjima prisutnosti udomiteljskih obitelji na području župa te o mogućnostima umrežavanja caritasovih volontera u senzibilizaciji javnosti po tom pitanju. Razmijenila su se i iskustva o stanju na području župa kojima sudionici pripadaju o strancima kojima je izdana dozvola za boravak ili rad od strane MUP-a RH i izbjeglicama iz Ukrajine. U završnom dijelu seminara, nakon izlaganja o radu u skupinama, ravnatelj Caritasa, dr. sc. Drago Tukara, zahvalio je sudionicima na aktivnom sudjelovanju i onome što rade u svojim župama, te pozvao na suradnju s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije. Isto tako zahvalio je i Caritasovim moliteljima koji su molili na različite nakane u Caritasu.

Jedan od zaključaka tematskog predavanja, kao i rada po skupinama bio je da Caritasa nema bez molitve te je ravnatelj ponovno pozvao sve sudionike da mole i tako postanu Caritasovi molitelji kroz predstojeće mjesece do sljedećeg nadbiskupijskog seminara.

*Cilj otvaranja naše rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega djeca, samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu te kako smo ravnopravni u različitosti jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru, na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima, npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.