Otac kao roditelj odgojitelj

Otac kao roditelj odgojitelj

Razgovarali smo s ocem šestero djece koji je u pandemiji aktivirao status roditelj odgojitelj.

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
16.06.2023 10:17

 

Za početak, predstavite se našim čitateljima.

“Zovem se Matija Šimunović, imam 39 godina, oženjen sam, završio sam KBF u Zagrebu, filozofsko-teološki smjer. S 27 godina sam prvi put hospitaliziran zbog autoimune bolesti. Od tada pa do danas dijagnosticirano mi je više rijetkih i neizlječivih imunoloških bolesti. Zdravstveno stanje mi varira od izrazito teškog, kada ležim u bolnici i jedva hodam do za mene zadovoljavajućeg kada sam po snazi nalik zdravom umirovljeniku. Pet godina radio sam kao snimatelj i montažer na televiziji Laudato, a upravo zbog bolesti bilo je perioda kada sam i duže vrijeme bio na bolovanju. U pandemiji, 2020. odlučio sam aktivirati status roditelj odgojitelj.”  

Kako je to biti roditelj odgojitelj?

“Svaki roditelj bi trebao biti odgojitelj, a ovdje je riječ o mjeri koja omogućava jednom nezaposlenom roditelju troje ili više djece da prima naknadu dok ne nađe odgovarajući posao. Ta mjera je nazvana roditelj odgojitelj i nije dobra za svakog tko ima više djece. Netko je zdrav, ima zdravu djecu, ima dobro plaćen posao s fleksibilnim radnim vremenom i prelazak u tu mjeru ne bi mu nikako odgovarao. Mjesečna naknada za korisnike mjere bila je 65% prosječne zagrebačke plaće, a zagrebačkim višečlanim obiteljima nerijetko nisu dovoljne ni dvije prosječne zagrebačke plaće. Naša obiteljska situacija, moje bolesti i djetetove teškoće iz autističnog spektra usmjerili su odluku da ja uđem u mjeru roditelj odgojitelj. Ta mjera omogućila mi je vrijeme za liječenje i bavljenje djetetom koji ima velike potrebe i s kojim se treba puno raditi da bi postao društveno što funkcionalniji. Također tu su i ostalih petero djece za koje treba izdvojiti vrijeme. Supruga i ja kad legnemo uvečer i ako smo u danu ostvarili 85% ono što smo trebali napraviti, tada je to bio uspješan dan. Sama mjera Roditelj odgojitelj bila je pogodna za našu obitelj.”

Kako trenutno stoje stvari po tom pitanju? S obzirom na zdravstveno stanje i obiteljske obaveze, kako Vi i supruga usklađujete poslovni i obiteljski život?

“Trenutno petero djece ide u školu, supruga radi u školi, pa nam školski sustav dobrano diktira život. Što se tiče mog zdravlja, koristim dosta lijekova i ušao sam u seriju od 4 niza terapija tzv. pametnim lijekom zbog plućnih bolesti; jednom tjedno primam terapiju za imunitet. Sva ta situacija s bolestima ostavlja traga, pa se trenutno mučim s kroničnim umorom. No sretan sam što su mi trenutno krvne stanice stabilne. Najveći problem mojih bolesti je potpuna nepredvidivost progresije.”

Mjere se kontinuirano ukidaju. Što dalje? Kako se osjećate u vezi sa svime?

“Da, nažalost mjera je ukinuta za nove višečlane obitelji, a postojećim korisnicima su već smanjena prava. Mnogi će uskoro ostati bez svih prava, a neki će moći tek mali dio naknade primati. Što dalje? Zbog mog zdravstvenog stanja to doslovno nitko ne može reći koliko ću biti u mogućnosti raditi. A kako se osjećam? Isto kao i stotine tisuća mojih sunarodnjaka koji su napustili Hrvatsku zbog apsurdnih političara, ali i sugrađana koji podržavaju politiku devastacije Hrvatske. Supruga i ja podižemo i radno osposobljavamo šestero djece koji sutra neće samo nama uplaćivati mirovinsko, zdravstveno... Oni po mnogočemu pridonose javnom dobru i to će s odrastanjem još više činiti. Normalno je da se iz proračuna izdvajaju razni poticaji, pa tako i poticaji za demografiju. Svaki stanovnik treba brinuti o svojoj mirovini i zdravstvenoj skrbi kad uđe u zlatnu dob. Upravo će moja djeca svim umirovljenicima, a ne samo svojim roditeljima stvarati mirovine i financirati zdravstvene usluge. To je vrhunac licemjerstva, nitko se neće buniti kad će primati novce od moje djece, a protive se demografskim poticajima za podizanje djece. Osobito je žalosno za moj grad Zagreb koji je na razini Hrvatske toliko bogat, a tako se maćehinski odnosi prema svojem najvećem blagu, a to su djeca. Kao purger sramim se gradskog vodstva. Riječ je o 3,5% gradskog proračuna za 3,5% najugroženijih njegovih stanovnika. Koliko mi je poznato ukidanjem mjere roditelj odgojitelj, Zagreb je postao jedina metropola u EU koja smanjuje dječja prava jer je ta mjera upravo išla u korist djece.”

Poštovani gospodine Matija, hvala Vam na razgovoru.

Hvala Vama i  Božji blagoslov!

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.