Papa Franjo: 'Ne birajte prečace koji vas zavode. Postanite kvasac i uprljajte ruke'

Papa Franjo: 'Ne birajte prečace koji vas zavode. Postanite kvasac i uprljajte ruke'

Završena je trodnevna mrežna konferencija 'Franjina ekonomija' o alternativnim oblicima ekonomije, koju je organizirala Sveta Stolica.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.11.2020 10:55

 

Mrežna konferencija 'Franjina ekonomija' o alternativnim oblicima ekonomije, koju je organizirala Sveta Stolica, završena je u subotu, objavila je Katolička tiskovna agencija, a prenosi IKA.

Prijenos i druženje u Novoj Bili organizirali su djelatnici SCU-a – Centra za cjeloživotno učenje Nova Bila, koji je inače i promotor 'Franjine ekonomije' za BiH.

Na početku susreta u Novoj Bili, direktor SCU-a, Anto Bilić, pozdravio je prisutne i prenio im pozdrave vrhbosanskog nadbiskupa metropolita, kardinala Vinka Puljića. Susret je završio razgovorom i razmjenom dojmova, u kojima su prisutni izrazili želju da nastave djelovati u duhu 'Franjine ekonomije', kako bi ona zaživjela i u BiH.

Vrhunac događaja 'Franjine ekonomije', čiji su protagonisti bili mladi ekonomisti i poduzetnici iz 115 zemalja svijeta, zaključen je videoporukom pape Franje. Dijelove njegove poruke, objavljene na stranici Vatican News, donosimo u nastavku.

Papa naglašava da susret 'Franjina ekonomija' nije cilj 'nego početni poticaj jednog procesa'.

– Na međunarodnom događaju, koji je otvoren 19. studenog u Asizu, sudjelovali su mladi ekonomisti i poduzetnici koji su, 'mnogo više od površne i prolazne' buke 'koja s vremenom može usnuti', mladi koji su pokretači procesa – objašnjava Papa.

Papa Franjo podsjeća da je 'trenutačni svjetski sustav neodrživ s različitih motrišta'. Slijedeći tragove Svetca iz Asiza, možemo popraviti zajednički dom, u ekonomiji također. Ugrožena je  'naša sestra Zemlja, koja je zlostavljana i izrabljena'. Ali, isključeni su i oni najsiromašniji koji su 'prvi oštećeni i ujedno prvi zaboravljeni'.

Papa se stoga izravno obraća mladim ekonomistima i poduzetnicima, 'pozvanima da konkretno utječu, u gradovima i sveučilištima, na poslu i u sindikatima, u poduzećima i pokretima, u javnim i privatnim uredima'.

– Ozbiljnost trenutačne situacije, koju je pandemija COVID-19 istaknula još više, zahtijeva odgovoran ispit savjesti svih društvenih činitelja, svih nas, u čemu vi imate ključnu ulogu. Posljedice naših postupaka i odluka pogodit će vas u prvom licu, stoga ne možete ostati izvan mjesta u kojima se stvara. Ne kažem vaša budućnost, već vaša sadašnjost. Ne možete ostati izvan mjesta u kojima se stvara sadašnjost i budućnost. Ili ste u njih uključeni ili će vas povijest pregaziti – kazao je papa Franjo.

Nova kultura

Da bi se dao glas duhu Asiza, u ekonomiji također, potrebna je promjena. Moramo 'pokrenuti procese, trasirati puteve, širiti vidike, stvarati pripadnost'.

Prisjećajući se onoga što je rekao papa Benedikt XVI., Franjo naglašava da 'glad ne ovisi toliko o materijalnoj oskudici, već o oskudici društvenih resursa'. Stoga se mora stvoriti nova kultura koja će promijeniti 'način života, modele proizvodnje i potrošnje, strukture učvršćene moći koje danas upravljaju društvom'. To je, potvrđuje Papa, obraćajući se mladima, temeljni i odlučujući korak.

– Bez toga ne ćete učiniti ništa. Potrebne su nam upravljački timovi u zajednicama i institucijama koji su sposobni preuzeti na sebe probleme, a da pritom ne budu zatočenici tih problema i vlastitog nezadovoljstva, riskirajući na taj način da postanu zarobljenici –često nesvjesno – određenih (ideoloških) logika koje u konačnici opravdavaju i paraliziraju svaku akciju pred nepravdom – kazao je papa Franjo.

Kultura susreta

Povratak 'mistici općeg dobra' i 'susretu bez obzira na sve legitimne razlike' odlučujući je korak, nastavlja papa Franjo, 'za svaku preobrazbu koja pomaže oživljavanju novog kulturnog, a time i ekonomskog, političkog i društvenog mentaliteta'

– Kultura susreta kultura je koja se gradi, kao što su to činili mladi kroz tematska sela koja su se održavala mrežno u pripremi za 'Franjinu ekonomiju' – dijalogom, razmišljanjem, raspravom i stvaranjem, 'u skladu s višeznačnom perspektivom' – kazao je Papa.

Ta kultura suprotna je, naglašava Papa, onoj koja je danas 'moderna': kulturi odbacivanja.

– Kako je teško – dodaje Papa – napredovati prema stvarnim rješenjima kad je sugovornik koji ne misli poput nas diskreditiran, oklevetan i dekontekstualiziran. Budućnost će, objašnjava papa Franjo, biti 'posebno vrijeme': 'Ne budimo osuđeni na ekonomske modele koji svoj neposredni interes usredotočuju na dobit kao mjerilo. 'Svi moraju biti uključeni u ovu novu kulturu koja se temelji na susretu – smatra papa Franjo.

- Potrebno je strukturalno prihvatiti da siromašni imaju dovoljno dostojanstva da sjede na našim sastancima, sudjeluju u našim raspravama i donose kruh svojim domovima. A ovo je puno više od pukog pomaganja: radi se o konverziji i preobrazbi naših prioriteta i mjestu onog drugog u našim politikama i društvenom poretku – rekao je Papa.

Savez u Asizu

Neka se pitanja, podsjetio je Papa, ne mogu odgađati.

– Moraju se unaprijediti ekonomski modeli koji će biti od koristi svima, jer će strukturalni pristup i odlučivanje biti određeno cjelovitim ljudskim razvojem, tako dobro razrađenim u socijalnom nauku Crkve – rekao je Papa.

Sami kreditni sustavi – primjećuje Papa – put su siromaštvu i ovisnosti. Obraćajući se mladim ekonomistima, poduzetnicima, radnicima i upraviteljima, Papa podsjeća da je 'vrijeme da se usudimo riskirati, ohrabrujući i potičući modele razvoja, napretka i održivosti'. Nove načine 'u kojima osobe, a posebno oni isključeni (među njima je i sestra Zemlja), prestaju biti – u najboljem slučaju – tek nominalna, tehnička ili funkcionalna prisutnost, kako bi postali protagonisti svog života, kao i cjelokupnog društvenog tkiva'.

Dragi mladi, ne birajte prečace

Zaključne Papine riječi sudionicima konferencije zvuče poput molbe.

– Dragi mladi, danas smo suočeni sa sjajnom prigodom da izrazimo činjenicu da smo braća, da budemo dobri Samarijanci koji na sebe preuzimaju bol neuspjeha, umjesto da gaje mržnju i ogorčenje. Nepredvidljiva budućnost već je započela; svatko od vas, počevši od mjesta na kojem radi i odlučuje, može puno učiniti; ne birajte prečace koji vas zavode i ne dopuštaju vam da se pomiješate sa svojom sredinom kako biste bili kvasac. Ne birajte prečace, postanite kvasac: uprljajte ruke. Kad ova zdravstvena kriza prođe, najgora reakcija bila bi još više zapasti u grozničavi konzumerizam i nove oblike sebične samozaštite. Ne zaboravite, iz krize nikad ne izlazimo isti: ili postajemo bolji ili gori. Njegujmo ono što je dobro, iskoristimo prigodu i dajmo se u službu općeg dobra. Neka nam nebo pomogne da ne bude više 'onih drugih‘, već da naučimo gajiti životni stil u kojem ćemo znati reći 'mi' – zaključio je papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu