Papa Franjo posjetio djecu vatikanskog ljetnog kampa

Papa Franjo posjetio djecu vatikanskog ljetnog kampa

Papa Franjo, kao i svake godine, posebno posjećuje djecu i osoblje vatikanskog Ljetnog kampa za djecu vatikanskih zaposlenika.

Autor
Vatican news/Laudato/M.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
19.07.2024 08:38

 

Papa Franjo razveselio je djecu vatikanskog ljetnog kampa, što je za Svetog Oca postala godišnja tradicija. Unatoč velikoj rimskoj vrućini tijekom posjeta u 8:30, Sveti je Otac posjetio kamp i uključio se u dijalog s djecom i tinejdžerima, čiji su roditelji zaposlenici Vatikana. Papa je 18. srpnja posjetio plavu, žutu i zelenu skupinu, čije su boje određene godinama, zajedno s članovima osoblja, koje je predvodio otac Franco Fontana, ravnatelj Salezijanske zajednice u Vatikanu i kapelan Vatikanske sigurnosne službe i Muzeja kojega je Papa u šali nazvao “Supermanom”. Bila je to prilično šarolika scena vidjeti dječje kape i majice i 300 biorazgradivih balona puštenih u nebo s rečenicom; “Dragocjeni ste u Božjim očima”, koja je također bila puna pozdrava, pljeska, smijeha, uzbuđenja -petice, i molitve.

Tijekom kratkih pitanja i odgovora, Papa je odgovorio na pitanja o nekoliko tema, uključujući mir, koji je Papa nazvao “najljepšom stvari na svijetu”; važnost obitelji; ostati u blizini bake i djeda, koji “pomažu pronaći put”; i pripremanje za Jubilej “s radošću”, što se, istaknuo je Papa, uvelike razlikuje od puke “zabave”.

Papin dolazak

Ovogodišnji susret bio je drugačiji od onih prošlih koji su se obično održavali u dvorani Pavla VI. Ovaj put susret se dogodio na sportskom terenu novog centra San Giuseppe, u blizini fontane Barcaccia, koji je svečano otvoren u lipnju zahvaljujući velikodušnosti dobročinitelja koje je Papa susreo rano ujutro u Santa Marti kako bi izrazio svoju zahvalnost. Sviranjem himne kampa i snažnim pljeskom najavljen je dolazak pape Franje, kojeg su dočekali kardinal Fernando Vérgez Alzaga i sestra Raffaella Petrini, odnosno predsjednik i generalni tajnik vatikanskog guvernatorata.

Zaštitite djecu

Papa se nakratko susreo s osobljem ljetnoga kampa na čelu s don Francom Fontanom, ravnateljem Salezijanske zajednice u Vatikanu i kapelanom Službe sigurnosti i Vatikanskih muzeja. Riječ je o „bivšoj djeci“ koja su postala adolescenti i odrasli, i sada su u službi te stvarnosti. Hvala vama koji pružate pomoć. Neki su od vas dolazili ovamo kao djeca, a sada su suradnici i pomažu u tomu rekao je papa Franjo. Lijep je to posao koji pomaže odrastati dodao je te ih potaknuo da štite djecu.

Važnost obitelji

Sljedeća stanica bila je ljetno igralište gdje su sva djeca čekala Papu, sjedeći i mašući pločama s natpisom “Hvala”. Petero ih je imalo priliku postaviti pitanja Svetom Ocu. Prvi je bio mali Paolo, koji je pitao: “Tko su bili tvoji vitezovi kad si bio mali?” pozivajući se na ovogodišnju temu “Zalutali vitezovi”. Papa je odmah odgovorio: “Moji roditelji.” Odatle je podijelio neka sjećanja iz djetinjstva iz Argentine, njega i njegovih četvero braće i sestara zajedno za stolom s “mamom i tatom koji nas uče stvarima”. „Roditelji, obitelj rastu“, rekao je Papa, ponovivši i važnost baka i djedova.

“Divni su!” podvukao je.

Ljeta kod bake i djeda u Argentini

Tema djedova i baka, potaknuta Matildeinim pitanjem, podsjetila je Svetog Oca na ljeta provedena s bakama i djedovima s očeve i majčine strane, za koje je rekao da su to bili sretni trenuci. “Razgovarajte s bakom i djedom”, inzistirao je Papa. “Što mislite o baki i djedu? Vi, recite mi”, upitao je grupu. “Oni donose radost”, vikala je djevojka u prvom redu. “Bake i djedovi nam pomažu pronaći put”, ponovio je drugi. 

Nikada duh rata, uvijek radi na miru

Papa Franjo dao je još jednu preporuku, raditi na miru. “Mirenje je”, istaknuo je, “najljepša stvar u životu i moramo naučiti miriti se kod kuće, kad smo u svađi, s braćom i sestrama, kad se ljutimo.”

“Nikada ne idi u krevet a da se ne pomiriš!” uzviknuo je papa Franjo, natjeravši djecu da s njim tri puta ponove ovu frazu. “Nikada ne idite u krevet s ratnim duhom”, poručio je, naglasivši da se to odnosi na sve, “čak i na roditelje kada se svađaju”.

Pripremajući se s radošću za Jubilej

Posljednje pitanje dotaklo se nadolazeće Jubilarne godine, a Michele je pitao: “Kako se mi mladi možemo pripremiti za Jubilej?”

„Jubilej dolazi od riječi slavlje, a slavlje je radost“, odgovorio je Papa. Stoga se, rekao je, treba “uvijek pripremati s radošću”. Radost se, primijetio je, razlikuje od “zabave”, što nije uvijek “dobra” stvar.

Molitve, biorazgradivi baloni i pozdravi

Prije završetka druženja sa Svetim Ocem, djevojka Alice pročitala je pismo u ime cijele zajednice Ljetnog kampa nazvavši ga “veličanstvenim iskustvom”. Susret je zaključen trenutkom molitve, a zatim su pušteni prirodni, biorazgradivi gumeni baloni raznih boja, uključujući i bijeli za Papu, s istim riječima otisnutim na transparentu iza pape Franje, a to je: “Tebi, draga djevojko i dragi momče: dragocjeni ste u očima Božjim.”

Organizatori su ovo nazvali simboličnom gestom s namjerom da se Papine riječi prenesu na što veći broj ljudi.Prije rastanka, Sveti ih je Otac ostavio s posljednjom riječi zahvale. “Hvala vam”, rekao je, “za vaš duh radosti”, prenosi Vatican news.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: