Papa slavio Misu Večere Gospodnje u ženskom zatvoru

Papa slavio Misu Večere Gospodnje u ženskom zatvoru

"Gospodin nas uvijek čeka raširenih ruku i ne umara se praštati", poručio je zatvorenicama Sveti Otac.

Autor
Laudato/N.M./G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
28.03.2024 20:49

 

Ovog poslijepodneva Sveti je Otac otišao privatno u ženski zatvor Rebibbia u Rimu kako bi slavio svetu Misu Večere Gospodnje i susreo se sa zatvorenicama i upraviteljima ustanove. Po dolasku, nakon što je pozdravio one koji su ga čekali vani, Papa je predslavio misno slavlje. Zajedno sa zatvorenicama bila je prisutna i predstavnica službenika i osoblja zatvora.

Nakon navještaja Evanđelja Papa je izrekao prigodnu homiliju.

"U ovom trenutku obreda Večere Gospodnje pažnju privlače dvije epizode. Isus koji pere noge: Isus se ponizuje i ovom nam gestom pojašnjava ono što je rekao: 'Nisam došao da budem služen, nego da služim' (usp. Mk 10,45). Uči nas putu služenja. Druga, tužna epizoda, izdaja je Jude koji nije sposoban ljubiti, a onda ga novac, sebičnost dovode do tog lošeg čina. Ali, Isus sve oprašta. Isus uvijek oprašta. On samo želi da tražimo oprost. Jednom sam iz naroda čuo mudru staricu, staru baku... Ona je rekla ovo: 'Isus se nikad ne umori praštati: mi smo ti koji se umorimo tražiti oproštenje.' Danas molimo Gospodina za milost da se ne umorimo. Uvijek, svi imamo male neuspjehe, velike neuspjehe: svatko ima svoju priču, ali Gospodin nas uvijek čeka raširenih ruku i ne umara se praštati. Sada ćemo učiniti istu gestu koju je učinio Isus: oprati noge. To je gesta koja skreće pažnju na poziv služenja. Molimo Gospodina da rastemo svi u pozivu služenja. Hvala vam", rekao je papa Franjo.

Zatim je, prema običaju, ponovio Isusovu gestu za vrijeme posljednje večere, kada je Gospodin oprao noge svojim učenicima. Oprao je noge 12 zatvorenica različitih nacionalnosti.

Na kraju svete Mise, ravnateljica zatvora Rebibbia, dr. Nadia Fontana, uputila je nekoliko riječi zahvale Svetom Ocu i prinijela na dar košaru proizvoda uzgojenih na gospodarstvu unutar zatvora, krunicu i dvije štole koje su u radionicama šivanja izrađivale same zatvorenice. S druge strane, Papa Franjo ostavio je na dar sliku s likom Blažene Djevice Marije.

zatvor

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: