Papa sudionicima 'COP26': 'Mladi će naslijediti planet onakav kakva ga mi odlučimo ostaviti'

Papa sudionicima 'COP26': 'Mladi će naslijediti planet onakav kakva ga mi odlučimo ostaviti'

U Glasgowu se održava važna Konferencija o klimatskim promjenama koja će bitno odrediti budućnost našeg planeta. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
03.11.2021 15:45

 

Papa Franjo uputio je poruku okupljenima na Konferenciji o klimatskim promjenama, 'COP26', u Glasgowu, koju je pročitao delegat Svete Stolice, državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, izvijestio je Vatican News.

Kardinal Parolin započeo je obraćanje napominjući da govori u ime pape Franje, te je dodao da konferencija ima važnu zadaću: pokazati čitavoj međunarodnoj zajednici postoji li doista politička volja za poštenim, odgovornim i hrabrim izdvajanjem više ljudskih, financijskih i tehnoloških resursa za ublažavanje negativnih učinaka klimatskih promjena te za pomoć najsiromašnijem i najranjivijem stanovništvu koje zbog toga najviše pati. 

– Taj je zadatak otežan jer se mora izvršiti usred pandemije. Ova nas je pandemija naučila da moramo svi sudjelovati u tome da ju privedemo kraju. Život nakon pandemije neizbježno će biti drukčiji od života prije nje. Taj život, naglašava, moramo sada graditi zajedno, a možemo započeti priznanjem pogrješaka počinjenih u prošlosti – rekao je kardinal Parolin. 

Jednako vrijedi i za globalni problem klimatskih promjena. Kardinal je u ime Svetog Oca istaknuo da ne postoji alternativa te je dodao da će se ciljevi Pariškog sporazuma ostvariti samo ako djelujemo na koordiniran i odgovoran način. Ambiciozni su to ciljevi, ali ne mogu se odgoditi. 

Kardinal je dalje objasnio strategiju koju je usvojila Sveta Stolica za postizanje nulte stope emisija u dva dijela: opredjeljenju da se taj cilj postigne do 2050. i predanosti Svete Stolice u promicanju edukacije o cjelovitoj ekologiji, svjesna da se političke, tehničke i operativne mjere moraju kombinirati s obrazovnim procesom koji, napose među mladima, promiče nove životne stilove i potiče kulturni model razvoja i održivosti usredotočenog na bratstvo i savez između ljudi i okoliša. 

– Potrebna nam je nada i hrabrost u suočavanju s posljedicama pandemije. Čovječanstvo ima sredstva za suočavanje s ovom preobrazbom, tijekom koje će se morati isto tako pažljivo razmotriti učinci koje će imati na svijet rada – poručio je. 

Vatikanski delegat, kardinal Parolin, nadalje se spomenuo koliko smo daleko od postizanja željenih ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena. 

– Ne možemo si to priuštiti. Mnogi su trenutci uoči 'COP26' pokazali da nema više vremena. To je postala i kriza dječjih prava te će u bliskoj budućnosti ekološki migranti biti brojniji od onih koji bježe zbog rata i sukoba – rekao je kardinal. 

Zaključujući poruku pape Franje, državni tajnik Parolin upozorio je da će mladi ljudi, koji posljednjih godina pozivaju na djelovanje, naslijediti jedino onakav planet kakva im ga odlučimo ostaviti, na temelju konkretnih odluka koje donosimo danas. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: