Policija u Parizu privela građane koji su upozoravali na ismijavanje kršćana

Policija u Parizu privela građane koji su upozoravali na ismijavanje kršćana

Policija uhitila članove CitizenGO-a zbog prosvjeda protiv svečanosti Olimpijskih igara.

Autor
nedjelja.ba/Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
08.08.2024 11:10

 

U Parizu se dogodio dramatičan incident kada je autobus s članovima zaklade CitizenGO, koji je od ranog jutra vozio gradskim ulicama, zaustavljen nakon cjelodnevne vožnje. Iako je autobus bez poteškoća prolazio pored stotina policajaca tijekom dana, situacija se naglo promijenila u 19 sati kada su, prema naredbi visokih političkih dužnosnika, policijske snage okružile autobus i uz prijetnju oružjem prisilile vozača da stane.

Šestero članova zaklade CitizenGO i vozača autobusa odvedeni su u policijsku postaju nakon čega su prebačeni u drugu osiguranu ustanovu. Tijekom pritvaranja oduzete su im osobne stvari, podvrgnuti su pregledu, a pritom im je uskraćeno pravo na kontakt s osobnim odvjetnicima. Nekima čak nije bilo dopušteno ni telefonirati članovima obitelji. Uhićenje se dogodilo pod, kako navode iz CitizenGO-a, nepostojećim optužbama.

Zatočenici su bili izloženi psihičkom pritisku i prijetnjama produženjem zatočeništva dok su noć proveli u teškim uvjetima, neki bez hrane i vode. Unatoč nedostatku pravne osnove za njihovo zadržavanje, pritisak odvjetničkog tima CitizenGO-a bio je ključan za njihovo puštanje koje se dogodilo tek nakon 4 sata ujutro.

Nemoguće je smatrati kaznenim djelom iskazivanje prosvjeda kada se radi o jednom vozilu. Tužitelj je pokušao rastegnuti zakon do krajnjih granica kako bi zaustavio autobus i ograničio slobodu govora naših članova. Postupak je bio krajnje neregularan, a tek nakon pravnog pritiska vlasti su bile prisiljene osloboditi naš tim, svjesne da ih ne mogu zadržati bez pravnog osnova, izjavio je odvjetnik CitizenGO-a.

Ova akcija bila je dio kampanje CitizenGO-a, koja je privukla podršku tisuća donatora, a cilj joj je bio prosvjed protiv, kako kažu, antikršćanske svečanosti otvorenja Olimpijskih igara u Parizu. Prema navodima organizacije, ceremonija promiče mržnju i ismijava kršćanska uvjerenja, što je posebno uvredljivo s obzirom na činjenicu da je od posljednjih Olimpijskih igara 2021. više od pet milijuna kršćana raseljeno iz svojih domova zbog progona.

FACEBOOK

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: