Pozdravni govor Tawadrosa II. na općoj audijenciji

Pozdravni govor Tawadrosa II. na općoj audijenciji

Općoj audijenciji nazočila je Njegova Svetost Tawadros II., koptski pravoslavni patrijarh Aleksandrije.

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
10.05.2023 14:01

 

Općoj audijenciji nazočila je Njegova Svetost Tawadros II., koptski pravoslavni patrijarh Aleksandrije, koji je došao u Rim na poziv pape Franje kako bi zajedno obilježili 50. obljetnicu povijesnog susreta svetog Pavla VI. i pape Shenoude III. Obraćanje Njegove Svetosti donosimo u cijelosti.

- Želim Vam prenijeti svoje čestitke, također u ime članova Svetog Sinoda i svih tijela Koptske Pravoslavne Crkve u Egiptu i inozemstvu, te Vam čestitam 10. obljetnicu Vašeg božanskog izbora za Papu i Rimskog biskupa. Cijenim sve što ste učinili tijekom ovog vremena služenja cijelom svijetu na svim područjima i molim se da vas Krist čuva u dobrom zdravlju i blagoslovi dugim životom. Krist je uskrsnuo, uistinu je uskrsnuo!

Sada gledam ovo mjesto i vraćam se sjećanjem deset godina unatrag, na ovaj isti datum, i sjećam se vaše predrage dobrodošlice kada ste me dočekali zajedno s izaslanstvom Koptske crkve tijekom mog prvog posjeta, i kako smo proveli sveto vrijeme zajedno s Vama. Vrijeme  puno bratske ljubavi kojom nas je ispunio.

Ta je ljubav postala znak i moto koji svake godine slavimo "Dan bratske ljubavi". Govorimo i pišemo da ga obnavljamo svake godine, a to je dan koji utjelovljuje kršćanski duh i ljubav koja nas ujedinjuje u služenju Bogu i braći u čovještvu, kako bismo mogli u sebi ostvariti ono što je rekao Ivan ljubljeni učenik: «Ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga: svaki koji ljubi od Boga je rođen i poznaje Boga» (1 Iv 4,7).

Izabrali smo ljubav, čak i ako idemo protiv struje pohlepnog i sebičnog svijeta; prihvatili smo izazov ljubavi koji Krist od nas traži i bit ćemo pravi kršćani i svijet će postati čovječniji, jer će cijeli svijet znati da je Bog ljubav i da je to Njegovo najuzvišenije ime.

Sveti Oče! Ovaj se datum također podudara s 50. obljetnicom posjeta Njegove Svetosti pape Shenoude III. Njegovoj Svetosti papi Pavlu VI., što ga čini još važnijim i utjecajnijim za odnose između naših Crkava. Ne zaboravljam vam s tolikom radošću zahvaliti na vašem dragocjenom posjetu Egiptu 2017., koji je bio veliki blagoslov za cijeli Egipat kada ste rekli: «Nismo sami na ovom uzbudljivom putovanju koje, kao i u životu, nije uvijek lako i jasno. Po njemu nas Bog potiče da idemo naprijed, ljubav nas potiče da od sada budemo živa slika nebeskog Jeruzalema“.

Hodimo zajedno na putu života, imajući na umu da je "ovo obećanje koje nam je dano: život vječni" (1 Iv 2,25), prateći nas i podupirući molitvama po tom obećanju. Unatoč razlikama u našim korijenima i pripadnosti, ujedinjuje nas Kristova ljubav koja prebiva u nama i mnoštvo naših otaca, apostola i svetaca okružuje nas i vodi.

Došli smo k vama, u ovo blagoslovljeno jutro, iz zemlje u kojoj je propovijedao apostol Marko, a njegova sjedište je bilo ustanovljeno u Aleksandriji kao jedno od najstarijih apostolskih sjedišta na svijetu, zemlje Egipta. Povijest i civilizacija kažu da pripada prirodi: otac joj je povijest, a majka zemljopis.   

Došao sam k vama iz Koptske crkve utemeljene u davna vremena proročanstvom u knjizi proroka Izaije: "U onaj će dan biti žrtvenik u zemlji egipatskoj i bedem na njezinoj granici". Ta zemlja je posvećena pohodom Svete obitelji, koja je blagoslovila zemlju od istoka do zapada, od sjevera do juga. Egipat iz kojeg se kršćansko monaštvo proširilo i učvrstilo sa svojim svecima Antunom, Makarijem i Pahomijem, nadahnuvši Aleksandrijsku školu, svjetionik teologije u povijesti, koji je bio i ostao sveto mjesto za molitvu pred Bogom. Vjerujemo da se ne čuva samo u Božjim rukama nego i u srcu.

Nalazim se ovdje na mjestu gdje su propovijedali apostoli Pavao i Petar i drago mi je što vas mogu sresti na ovom veličanstvenom trgu; razmišljam o ovim stupovima koji podupiru ovo mjesto, prisjećajući se Božjeg obećanja anđelima iz Filadelfije: "Pobjednika ću postaviti stúpom u hramu Boga moga i odande on više neće izići" (Otk 3,12). Molim vas sve da održite ovo obećanje, da pobijedite zlo svijeta, sa svim njegovim slabostima kako su nas učili naši oci, i da živimo u skladu s odgovornošću koju imamo, i živimo poput slatkog mirisa Kristova u ovom svijetu i okupimo se za Njegov mir.

Ovim svijetom hodamo kao što je On hodio, pjevamo s Davidom u njegovom psalmu: "Korak mi čvrsto prionu za tvoje staze, ne zasta mi noga na putima tvojim." (Ps 17,5), i zazovimo molitvom za cijeli svijet mir koji nadilazi svaki um, kako bi mir kraljevao cijelim svijetom kako bi to bio prioritet vođa i naroda.

Danas, molim s vama da Bog posluša naše molitve. Hvala svima!
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: