Prije 25 godina – Prvi posjet jednog pape većinski pravoslavnoj zemlji 

Prije 25 godina – Prvi posjet jednog pape većinski pravoslavnoj zemlji 

Ivan Pavao II. nije jedini papa koji je pohodio Rumunjsku. To je nakon njega učinio papa Franjo 2019.

Autor
povijest.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
e.wikipedia.org
Objavljeno:
 
07.05.2024 10:50

 

Prije točno 25 godina, odnosno 7. svibnja 1999. godine dogodio se prvi posjet jednog pape većinski pravoslavnoj zemlji. Radilo se o posjetu sv. pape Ivana Pavla II. Rumunjskoj. To je bilo njegovo 86. putovanje izvan Italije. Po dolasku, dočekali su ga tamošnji predsjednik Emil Constantinescu, kao i patrijarh Teoktist, poglavar Rumunjske pravoslavne crkve.

Papin posjet Rumunjskoj predstavljao je revolucionaran događaj za ekumenizam i za odnose između katolika i pravoslavnih kršćana. Više od 80 % stanovništva Rumunjske čine pravoslavni kršćani. Zanimljivo je da je Rumunjska pravoslavna crkva druga najveća autokefalna Pravoslavna crkva na svijetu, odmah iza Ruske pravoslavne crkve.

Sveti papa Ivan Pavao II. zadržao se u Rumunjskoj od 7. do 9. svibnja. On i patrijarh Teoktist održali su liturgijske svečanosti, pri čemu je papa bio prisutan na liturgiji koju je slavio patrijarh, dok je patrijarh bio na papinskoj katoličkoj svetoj Misi.

Na tom putovanju uputio je snažne poruke. Između ostalog je kazao:

''Budi ime Gospodnje blagoslovljeno za rumunjski narod. Od prvih dana njegove evangelizacije nikada nije prestao pjevati hvale Ocu, Sinu i Duhu Svetomu. I u najmračnije doba svoje povijesti nastavio se pouzdavati u Boga. S poštovanjem se sjećam svjedočanstva koje su u doba progona dali toliki kršćani, slavni i nepoznati, koji su ostali čvrsti u vjeri i nastavili braniti Evanđelje, ponekad uz cijenu vlastitog života. Njihova je vjera za sve Gospodinove učenike znak nade. Doista, zajedništvo se među kršćanima različitih vjeroispovijesti, stvarno premda nesavršeno, učvršćuje u mučeništvu za Krista i usavršava u zajedništvu svetih.

Pravoslavna crkva u Rumunjskoj kao i Katolička, utemeljene na apostolskom nasljedovanju, imaju istu Riječ Gospodnju, sačuvanu u Svetom pismu, i iste sakramente. Osobito čuvaju isto svećeništvo i slave jedinstvenu Kristovu žrtvu po kojoj On izgrađuje i čini da raste Njegova Crkva.''

Ivan Pavao II. nije jedini papa koji je pohodio Rumunjsku. To je nakon njega učinio papa Franjo 2019. kada je blaženim proglasio sedam grkokatoličkih biskupa, žrtve komunističkog režima.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: