Proslavljen Dan Nadbiskupskog sjemeništa 'Petar Barbarić'

Proslavljen Dan Nadbiskupskog sjemeništa 'Petar Barbarić'

Euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu sa 18 svećenika.

Autor
Laudato/V.S.
Fotograf
KTA
Objavljeno:
 
15.04.2021 19:13

 

Svečanom Misom u crkvi sv. Alojzija Gonzage u Travniku proslavljen je Dan Nadbiskupskog sjemeništa 'Petar Barbarić' te je obilježena 124. obljetnica smrti ovoga sluge Božjega, prenosi IKA.

Euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu sa 18 svećenika, među kojima su bili: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Slađan Ćosić; travnički dekan, preč. Marko Mikić te rektor sjemeništa i ravnatelj KŠC-a u Travniku, preč. Željko Marić, koji je na početku izrekao riječi dobrodošlice i pozdrava.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić najprije je podsjetio kako je svakoga četvrtka u sjemenišnoj crkvi zavjetni dan kada vjernici na osobit način hodočaste Petru Barbariću. 'Molimo da taj mladić koji je preminuo prije 124 godine i čiji se zemni ostatci nalaze u ovoj crkvi što prije bude proglašen blaženim te da nas zagovara kod Boga', poručio je propovjednik te je podsjetio kako je sluga Božji imao žarku želju postati svećenikom. 'U obiteljskoj kući naučio je moliti krunicu, a u sjemeništu voljeti Gospu i Isusa u Euharistiji', napomenuo je kardinal uz podsjećanje na Barbarićev čuveni savjet kako postići svetost vršeći svoje svakodnevne dužnosti. 'Vjera u uskrslog Krista treba biti pokretač. U Krista vjeruje onaj koji vrši Božje zapovijedi', zaključio je vrhbosanski nadbiskup.
 
Prije završnog blagoslova rektor sjemeništa i ravnatelj KŠC-a, preč. Marić, upoznao je nazočne kako je zbog aktualne epidemiološke situacije otkazana proslava Dana škole. Stoga je ravnatelj osnovne škole Anto Rajić pročitao odluku Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu, koje je za prethodnu školsku godinu dodijelilo nagradu 'Lukić-Dlouhi' učenici te škole Nives Sivro, dok je ravnateljica gimnazije Ivana Čurčić obznanila kako je učenica Lorena Šapina dobila nagradu 'Petar Barbarić' koja se također dodjeljuje na razini Sustava za učenike srednjih škola. Uz to je rektor Marić odao priznanje i bračnom paru Vinku i Nevenki Rajič, koji su 15 godina brinuli o rodnoj kući Petra Barbarića.

Nakon Mise, koju je pjevanjem i sviranjem animirao Dječji zbor iz Župe Presvetoga Srca Isusova iz Prozora, u prostorijama sjemeništa upriličen je susret odgojitelja s roditeljima i župnicima sjemeništaraca. Vrijedi podsjetiti kako je ovim euharistijskim slavljem obilježena i 124. obljetnica smrti sluge Božjega Petra Barbarića, kojemu je papa Franjo 18. ožujka 2015. odobrio Dekret o herojskim krjepostima, što je još jedan korak njegovu proglašenju blaženim. Tom prigodom prije Mise premijerno je predstavljena nova pjesma o budućem blaženiku, koju je napisao i uglazbio Vlado Kudić.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno