Proslavljena svetkovina posvete sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa

Proslavljena svetkovina posvete sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa

Svetkovina posvete sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa proslavljena je u ponedjeljak 27. lipnja svečanim misnim slavljem u dvorištu pastoralnog centra katedralne župe u Sisku, koje je predslavio novi generalni vikar, mons. Ivica Mađer u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola Svetog Križa u Sisku na čelu s prepoštom, mons. Markom Cvitkušićem.

Autor
Stjepan Vego/Laudato/F.P.
Fotograf
Stjepan Vego
Objavljeno:
 
28.06.2022 11:51

 

Govoreći o svetkovini posvete, mons. Mađer okupljenim je vjernicima poručio kako bez vjernika koji se okupljaju, tj. bez žive Crkve, crkve i katedrale ne bi imale svoj pravi smisao postojanja. ''Crkve se ne grade da bi bile lijepi kulturni, povijesni ili umjetnički spomenici, da bi se ljudi divili njihovoj ljepoti, starosti, veličini, jer tada bi bile zatvorene. Crkve se grade zato da bi se u njima okupljao vjernički narod i tek tada one potpuno ispunjavaju svoju svrhu postojanja''.

Propovjednik je istaknuo i kako je središnji dio svake crkve oltar koji predstavlja i simbolizira Krista. ''U crkvi se stoga drugačije ponašamo nego na ulici. Kad se nađemo u crkvi, naklonom glave odajemo počast oltaru koji predstavlja Krista i poklecanjem odajemo počast Isusu nazočnom u Presvetoj Euharistiji. Euharistija je čudo Božjeg posvemašnjeg prebivanja među nama. Isus je i danas u Euharistiji, tu među nama, i spreman je svakog trenutka prosvijetliti nas, utješiti i pomoći nam. Njegove su ruke pune nebeskih darova i milosti koje nam želi darovati'', rekao je Mađer dodavši kako zato za vjernike sveta Misa ne smije biti teret, nego olakšanje tereta, snaga naše duše i života.

Na kraju je zaključio i kako vrijeme provedeno u susretu s Bogom u crkvi nikada nije uzalud potrošeno vrijeme, već je to vrijeme u kojem čovjek dobiva novu snagu i nove poticaje za svoj svagdanji život.

Nakon popričesne molitve, mons. Mađeru kao i okupljenim kanonicima na dolasku je zahvalio katedralni župnik Marko Karača. Slavlje je animirao Katedralni zbor, a Misi je prethodila molitva Večernje.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Hrvatska

Još iz rubrike: