Riječ koja ubija

Riječ koja ubija

O stvaralačkoj i rušilačkoj snazi riječi ili: jesmo li svjesni da nasilje svoj prvi korak čini kroz riječi?
 

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
22.08.2023 11:31

 

Riječi su moćno oružje – one imaju nevjerojatan potencijal za izgradnju ili razaranje. Možda uopće nismo svjesni njihove snage, ali dovoljno je prisjetiti se vlastitih osjećaja koje u nama pobuđuju određene riječi. Ako nas netko pohvali, kaže nam nešto lijepo ili nam udijeli kompliment, osjećamo se dobro, pozitivno i vrijedno. Nasuprot tomu, kad nam netko uputi pogrdnu riječ, opsuje nas ili naše voljene, osjećamo se tužno, loše i manje vrijedno. 

Nitko od nas nije imun na snagu riječi, a ponajviše oni najranjiviji među nama – djeca. Opće je poznato koliko je važno, za pravilan razvoj djeteta, odrastanje u ljubavi – u pozitivnom okruženju koje ga ne će vrijeđati, već će mu biti potpora u izgradnji zdrave osobnosti koja podrazumijeva prihvaćanje sebe i drugih. Da, riječi su toliko moćne i važne.

Dok je fizičko nasilje očito i lako prepoznatljivo, nasilje riječima često prolazi nezapaženo, iako može uzrokovati duboke emocionalne rane i ostaviti dugotrajne posljedice. Takav oblik nasilja perfidan je i podmukao, osobito zao čin prema svakoj osobi. Istina je kako riječ može boljeti više od fizičkog udarca, iako nije povezana s fizičkim ozljedama, njezin utjecaj na pojedinca može biti jednako, ako ne i više, razoran.

Negativne i pogrdne riječi posebno se često koriste kako bi se omalovažilo, povrijedilo ili manipuliralo drugima. Nasilje riječima može se očitovati kroz uvrede, prijetnje, širenje glasina, ismijavanje i prostačenje. Ovakvo ponašanje često proizlazi iz frustracije, bijesa, straha ili nesigurnosti pojedinaca. Dakle, korijen je isti kao i u svakom drugom obliku nasilja.

Nadalje, nasilje riječima može ozbiljno narušiti mentalno zdravlje i samopouzdanje žrtve. Osobe izložene kontinuiranom verbalnom zlostavljanju često razvijaju nisko samopoštovanje, anksioznost, depresiju i druge emocionalne probleme. Sve to može utjecati na njihov razvoj, međuljudske odnose, profesionalni uspjeh, kvalitetu života, pogled na svijet oko sebe i na druge...

Zbog svega gore navedenog, važno je izgrađivati zdravo društvo i poticati ljubav i međusobno uvažavanje koristeći se pozitivnim i poticajnim riječima. A kako to postići? Prije svega, valja poći od nas samih – svatko od nas treba raditi na sebi i pripaziti što izgovara, te kako se svakodnevno izražava. Tek kada promijenimo svoj govor, moći ćemo dalje mijenjati druge i društvo u kojem živimo. A društvo se mijenja od temelja – djece, jer kakva su nam danas djeca, takvo će sutra biti društvo. 

I, na kraju, vratimo se na izvor – na Riječ, koja je, promatrana kroz biblijsku prizmu, sve stvorila i za nas se u punini vremena utjelovila. Ta Riječ jest sama ljubav koja daje život, a odbacuje svaki oblik nasilja koji rađa smrt. Prionimo uz tu Riječ, posebice ako smo vjernici, a odbacimo svaku riječ pogrde, mržnje i psovke, jer takva riječ ubija.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.