"Slava nije uspjeh niti popularnost – za Boga, slava znači ljubiti do kraja"

"Slava nije uspjeh niti popularnost – za Boga, slava znači ljubiti do kraja"

Donosimo prijevod podnevnog nagovora koji je papa Franjo izrekao na Trgu svetog Petra uoči nedjeljne molitve Anđeoskog pozdravljenja.

Autor
Prijevod: Marin Berišić
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
17.03.2024 12:37

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas, Pete korizmene nedjelje, dok se približavamo Velikom tjednu, Isus u Evanđelju (usp. Iv 12,20-33) govori nešto važno: da ćemo na križu vidjeti Njegovu i Očevu slavu (usp. rr. 23.28).

Kako je moguće da se slava Božja upravo tamo očituje, na križu? Čini se da bi to trebalo biti u Uskrsnuću, ne na križu, koji je poraz i neuspjeh! Međutim, danas Isus, govoreći o svojoj Muci, kaže: "Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji" (r. 23). Što nam time želi reći?

Želi nam reći da za Boga slava ne odgovara ljudskom uspjehu ili popularnosti: Božja slava nema ničeg egoističnog, nije grandiozno pokazivanje moći praćeno pljeskom publike. Za Boga, slava znači ljubiti do kraja, dajući život. Za Boga, proslaviti se znači darivati se, biti dostupan, nuditi svoju ljubav. Vrhunac toga bio je na križu, gdje je Isus najviše očitovao Božju ljubav, potpuno otkrivajući lice milosrđa, dajući nam život i opraštajući onima koji su ga razapeli.

S križa, "Božje katedre", Gospodin nas uči da se prava slava, ona koja nikada ne završava i donosi radost, sastoji od darivanja i opraštanja. Darivanje i opraštanje bit su Božje slave. I za nas su put života. Darivanje i opraštanje: dva kriterija koja  su vrlo različita od onoga što vidimo oko sebe, pa čak i u sebi, kada mislimo o slavi kao nečemu što treba primiti više nego dati; kao nečemu što treba posjedovati umjesto darovati. No, svjetovna slava prolazi i ne ostavlja radost u srcu; niti vodi na dobrobit svih, već vodi razdoru, neslozi i zavisti. 

Zapitajmo se: koja je slava koju želim za sebe, za svoj život, koju sanjam za svoju budućnost? Ona koja će impresionirati druge svojom vještinom, svojim sposobnostima ili stvarima koje posjedujem? Ili put darivanja i opraštanja, put Raspetoga Isusa, put onih koji ne prestaju ljubiti, puni povjerenja da tim svjedoče Boga u svijetu i osvjetljavaju ljepotu života? Jer, zapamtimo da kad darujemo i opraštamo, u nama zasja slava Božja.

Djevica Marija, koja je s vjerom slijedila Isusa u trenutcima muke, neka nam pomogne da budemo živi odrazi Isusove ljubavi. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: