Starije osobe: blagoslov, a ne teret

Starije osobe: blagoslov, a ne teret

Kad se susretnu mladost i starost, nastaje predivna životna simbioza: tu smo da jedni drugima pomažemo.

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
02.07.2024 08:38

 

Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove je godine omogućio svojim studentima potrebnu praksu u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije za ukupno tri kolegija, među kojima je i Socijalna gerontologija. Ovaj kolegij je prije svega usredotočen na proučavanje starenja i starijih osoba iz perspektive socijalnog rada. Kolegij pruža studentima temeljna znanja i vještine potrebne za rad s populacijom starije životne dobi, s naglaskom na razumijevanje njihovih specifičnih potreba, izazova i mogućnosti. Pored toga, Socijalna gerontologija ključna je za obrazovanje budućih socijalnih radnika jer im omogućuje da razviju kompetencije potrebne za učinkovito i osjetljivo pružanje podrške starijim osobama. Kroz ovaj kolegij studenti uče kako biti zagovornici prava starijih osoba te kako razvijati i implementirati programe i usluge koji će poboljšati kvalitetu njihovih života.

Četiri studentice treće godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu imale su terensku praksu iz kolegija Socijalna gerontologija koja je trajala 25 sati, u sklopu Caritasove usluge Pomoć u kući, pod vodstvom socijalne radnice Marine Soldo. Prema njezinim riječima, ova praksa predstavlja dragocjeno iskustvo koje donosi koristi studentima i korisnicima: Korisnici se vesele posjetima jer donose osjećaj povezanosti, zajedništva i radosti, dok studenti stječu vrijedna praktična znanja i uvid u rad s ranjivim skupinama. Ova usluga je važna za širu zajednicu jer omogućava starijim osobama da ostanu aktivni i uključeni članovi društva, smanjujući potrebu za institucionalizacijom. Također, doprinosi jačanju socijalne mreže podrške unutar zajednice i promiče vrijednosti solidarnosti i brige za starije i nemoćne. Jedan od ključnih ciljeva ove usluge je osigurati osnovnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima, što uključuje kuhanje, čišćenje, pranje rublja te nabavu namirnica i lijekova. Osim toga, Caritas pruža podršku u osobnoj njezi, pomažući korisnicima u održavanju osobne higijene, oblačenju i drugim osnovnim potrebama. Poseban naglasak stavlja se na očuvanje socijalne uključenosti starijih osoba. Redovitim posjetima i razgovorima omogućuje im se socijalni kontakt, što značajno doprinosi njihovu psihičkom zdravlju. Emocionalna podrška također je ključna komponenta ove usluge. Biti prisutan za razgovor i druženje pomaže u smanjenju osjećaja usamljenosti i izoliranosti, pružajući korisnicima osjećaj povezanosti i zajedništva.

O plodovima suradnje Studijskog centra socijalnog rada i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, nositeljica kolegija Socijalne gerontologije, prof. dr. sc. Ana Štambuk, izjavila je: "U mnogim nacionalnim i međunarodnim dokumentima naglašava se potreba pripreme studenata za skrb o starijim osobama. Znanje studenata socijalnoga rada o procesu starenja, metodama rada s osobama starije životne dobi kao i praksa na terenu, imaju utjecaj na njihove stavove prema starijim osobama kao budućim korisnicima u području socijalnoga rada. Percepcija studenata o starenju i starijim osobama ima značajne posljedice na kvalitetu intervencija. Stoga je terenska nastava važna za razvoj pozitivne percepcije prema starijim osobama u različitim institucijama i područjima rada, mnogi studenti su upravo nakon prakse promijenili svoje stavove o starijima kao i pokazali želju za radom s njima. Zaključno, terenska praksa  povećava gerontološka znanja koja su od ključne važnosti  za budući gerontološki rad''.

*Cilj otvaranja naše rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega djeca, samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu te kako smo ravnopravni u različitosti jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru, na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima, npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

*

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.