Što je cyberbullyng?

Što je cyberbullyng?

Jesmo li svjesni da se nasilje može događati i na internetu?
 

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
15.04.2023 16:27
Audio zapis članka
Audio file

 

Cyberbullyng ili elektroničko nasilje predstavlja svaki oblik nasilja putem interneta (putem e-mailova, blogova, društvenih mreža), mobilnih uređaja ili videa. Ovaj oblik nasilja novijeg je datuma i ide u korak s razvojem tehnologije. Pojavom interneta postali smo međusobno povezani na virtualan način, otvorile su nam se nove mogućnosti, ali došle su nam i neke nove opasnosti kojih prije nije bilo. Cyberbullyng je usmjeren na djecu, a ima za cilj zastrašiti, poniziti, iskoristiti, omalovažavati, zadirkivati, uznemiriti ili čak povrijediti dijete.

Može se očitovati u mnogim formama, kao što je: pisanje neugodnih komentara, objavljivanje neprimjerenih fotografija ili videa, slanje anonimnih poruka mržnje, „provaljivanje“ u tuđe e-mail adrese ili profile na društvenim mrežama, seksualno namamljivanje, uhođenje i uznemiravanje... Posebno zabrinjava činjenica da sadržaj koji se jednom objavi na internetu, postaje relativno trajan i dostupan drugima. Također, internetom se vijesti strahovito brzo šire. Tako jedna lažna informacija lako postaje prihvaćena jer „dok istina obuje cipele, laž proputuje pola svijeta“, kako je to jednom rekao književnik Mark Twain.

U tom smislu, ovaj oblik nasilja stvara osjećaj srama kod žrtve, a poznato je kako su djeca puno osjetljivija na negativne pojave nego mi odrasli. Posebno negativno i razarajuće djelovanje na djecu može imati slanje pornografskog i drugog neprimjerenog sadržaja, ali o tome se u javnosti nedovoljno govori. Izloženost cyberbullyngu dovodi i do niza emocionalnih problema koji dalje utječu na društveni i akademski uspjeh, ali i čitavo psihofizičko zdravlje osobe.

Što možemo učiniti?
Na osobnoj razini, svaki roditelj bi trebao imati određenu kontrolu nad onim sadržajima koje konzumira njegovo dijete. To je danas vrlo lako izvedivo jer postoje sustavi roditeljske zaštite. Ukoliko proširimo svoj pogled vidjet ćemo kako je u nekim školama (više-manje katoličkim) zabranjeno korištenje mobitela. Na taj način djeca rastu u zdravijem okruženju, manje se uspoređuju sa svojim vršnjacima i više su zaštićena od nasilja putem interneta. Ipak, preostaje nam još puno raditi na prevenciji i edukaciji o cyberbullyngu, jer u modernom svijetu sve nam je dostupno na dohvat ruke, a lošim sadržajima može se jednostavno pristupiti uz nekoliko klikova.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.