Susret biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

Susret biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

Održali su radni sastanak povodom početka sinodalnog procesa sljedećeg mjeseca listopada u svim partkularnim Crkvama.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
23.09.2021 14:03

 

U Nadbiskupskom domu u Đakovu 22. rujna 2021. okupili su se biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine: nadbiskup metropolit Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić.

Održali su radni sastanak povodom početka sinodalnog procesa sljedećeg mjeseca listopada u svim partkularnim Crkvama na temu: 'Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje', a u pripravi za Opću biskupsku sinodu u Rimu 2023. godine.

Biskupi su razmotrili način na koji će biskupije Đakovačko-osječke crkvene pokrajine sudjelovati u sinodalnom hodu opće Crkve od 2021. do 2023. Đakovačko-osječka nadbiskupija i Srijemska biskupija organizirat će sinodalna savjetovanja s različitim skupinama vjernika na temelju iskustva njihove biskupijske sinode i u svjetlu provedbe njezinih zaključaka. Požeška biskupija, kako je izvijestio biskup Škvorčević, na Biskupijskom će danu iduće subote, 25. rujna o 24. obljetnici svoje uspostave predstaviti model po kojem će se ona uključiti u sinodalni proces, istaknuvši da će programi spomena 25. obljetnice njezina osnutka i uspostave biti usmjereni na oživljavanje i produbljenje sinodalne dimenzije ove mjesne Crkve.

Biskupi su zaključili da će prije početka mjeseca listopada ove godine imenovati biskupijskog sinodalnog povjerenika i članove povjerenstva te odrediti oblik župnih sinodalnih animatora, odnosno koordinatora i način na koji će oni djelovati kako bi se ostvarilo ono što je zatraženo od Tajništva opće biskupske sinode u Rimu, u pripravi za Sinodu 2023. godine, te kako bi svaka mjesna Crkva snažnije živjela svoju sinodalnost u duhu II. vatikanskog koncila.

Među različitim aktualnim pastoralnim pitanjima, biskupi su se osvrnuli i na zadaće koje mjesne Crkve Đakovačko-osječke crkvene pokrajine imaju s obzirom na trenutačno ekumensko stanje na njihovu području.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: