''Svako dijete donosi blagoslov i sreću u kuću''

''Svako dijete donosi blagoslov i sreću u kuću''

Svjedočanstvo vjere i otvorenosti životu Katarine, bake 50 praunuka.
 

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
21.06.2024 18:50

 

U zagrebačkoj Dubravi dočekala nas je posebna i hrabra žena – Katarina Glasnović. Iako ju život nije nimalo mazio i isplakala je mnogo suza, njezine oči i dalje su pune ljubavi i zahvalnosti. Rođena je u Okosnici, Janjevo, a u Zagreb je stigla 1977. godine zajedno sa suprugom i djecom.

''Udala sam se sa 16 godina za Gašpara Glasnovića i uz Božju pomoć, uz Majku Božju, rodila sam desetero djece do svoje 30. godine. Bili smo sretni tijekom rođenja svakog djeteta, i kad bih bila trudna, nikad nisam požalila.''

Marljivi bračni par pokrenuo je vlastitu radnju kako bi prehranili mnogobrojnu obitelj. Malo po malo gradili su svoj život u Zagrebu u domu prepunom djece, radosti i smijeha. No, tu radost prekinula je velika tragedija.

''Nakon godinu i pol života ovdje, suprug mi je poginuo s najstarijim sinom i ostala sam sama s 9 nepunoljetnih, nepismena. Jako je bilo stresno, da li da tješim djecu ili sebe, pitala sam se.''

Unatoč teškoj životnoj situaciji, gospođa Katarina nije se predavala. Uz Božju pomoć, ali i uz pomoć svoje djece, uspjeli su sve prebroditi. Vjera u Boga i molitva puno im je pomogla.

''Sve uz Božju pomoć, molila sam se Majci Božjoj Žalosnoj i rekla sam joj: 'Majko, i Ti si bila žalosna, sada sam i ja, imam križ koji moram nositi'. Pomogla mi je, dobili smo snage i djeca i ja. Rekli su mi: 'Mama, svi ćemo raditi, narod ne će ni osjetiti da smo mi siročići'.''

Dvanaest godina nakon tragedije u kojoj je izgubila supruga i sina, izgubila je još jednog sina. Usprkos nevoljama koje su ih pratile kroz život, obitelj je uspjela ostati na okupu i sve je brojnija. Gospođa Katarina nedavno je proslavila svoj 80. rođendan, a na proslavi se okupila najuža obitelj – 'samo' njih 99.
''Imam 4 kćeri i 4 sina, 41 unuče, 50 praunuka i 5 trudnica, snahe i unuke.''

Baka Katarina  svojim primjerom svjedoči da je svako dijete blagoslov i dar od Boga.

''Ne bojte se rađati mnogo djece, svako dijete donosi blagoslov i sreću u kuću, sve će se riješiti, možda za prvo dijete nemaš krevetić, ali za drugo i treće imaš sve'', svjedoči ova radosna starica.

S ljubavlju i vjerom u Gospodina odgajala je svoju djecu, a sada i unuke, a znamo da se ljubav ljubavlju vraća.

''Volim ih sve jako i moji unuci vole mene. Kad su bili manji, svako unuče sam preporučila Bogu da ga čuva od zla, čuva da mu se nešto ne dogodi, da bude pravi, čuva za život vječiti.''

Baka Katarina pravi je dokaz da je život s Isusom izvor njezine snage, pa to uspješno prenosi i na svoje unuke. Isto tako, ova nam baka može biti pravi primjer kako otvorenost životu rađa bezbrojnim blagoslovima.
 

*Cilj otvaranja naše rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega djeca, samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu te kako smo ravnopravni u različitosti jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru, na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima, npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Baka 3

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.