''Sve bih prošla ponovno zbog svoje djece''

''Sve bih prošla ponovno zbog svoje djece''

Svjedočanstvo samohrane majke dviju maloljetnih djevojčica.
 

Autor
Laudato
Fotograf
Pexels
Objavljeno:
 
05.04.2023 13:24

 

Monika (36) dolazi iz Zagreba. Samohrana je majka dviju maloljetnih djevojčica od 13 i 11 godina. S nama je podijelila neka svoja osobna iskustva samohranog majčinstva. Također, u razgovoru smo se dotaknuli i muško-ženskih odnosa i percepcije u poslovnom svijetu.

''Biti majka zaista je predivno, iako je u određenim trenutcima vrlo zahtjevno. Ali, sve bih prošla ponovno zbog svoje djece. Često se nije lako skrbiti za dvoje djece, jer mi uvijek nedostaje vremena. Ne mogu se klonirati ili bilocirati pa da budem prisutna da dva mjesta istovremeno, ali trudim se pružiti im dovoljno ljubavi i sve ono što im je potrebno.''

Monika je posvjedočila o važnosti pružanja pažnje i ljubavi prema djeci. Posebice se to odnosi i na to kako provodimo vrijeme s djecom – igramo li se s njima ili im samo pružimo mobitele i tablete u ruke da se sama zabavljaju. Djeci je potrebna ljubav, a nju će najbolje primiti ako je roditelj s njima, a napose je to važno kada dođe do rastave braka.

''Nakon rastave doživjela sam predrasude drugih ljudi, negativne komentare, osuđivanja i bila sam suočena s financijskim poteškoćama. Unatoč svemu, trudila sam se uskladiti obiteljski, društveni i poslovni život. Smatram kako sam u tome uspjela i kako sam pronašla balans između svih obaveza. Naravno da je uvijek briga o mojim djevojčicama na prvome mjestu, ispred svega drugoga.''

No, nije obiteljski život jedino s čime se suočavaju samohrane majke. Potrebno je i raditi kako bi se prehranila obitelj. Poslovni svijet donosi neke druge izazove na koje se treba odgovoriti.

''Mislim da je muškarcima lakše u poslovnom svijetu jer nemaju toliki pritisak u smislu usklađivanja privatnog i poslovnog života. Iz osobnog iskustva mogu posvjedočiti o pritisku koji sam doživjela u poslovnom svijetu; npr. kad sam išla na razgovore za posao, znali su me upitati mislim li imati još djece i slično. Mislim da je takvo nešto krajnje nedopustivo. Muškarce nitko ne pita o porodiljnom ili o djeci, stoga su u vezi s tim u prednosti. Čini mi se da kod nas u Republici Hrvatskoj još uvijek postoje neka primitivna razmišljanja o samohranom majčinstvu i nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. Ne smije se zaboraviti kako mi majke često na posao dolazimo već izmorene od obiteljskih i kućanskih obaveza, pa trebamo imati razumijevanje i podršku okoline'', zaključila je Monika.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.