Tko je SOS mama?

Tko je SOS mama?

Razgovor s Vesnom Miletović, SOS mamom u SOS Dječjem selu Lekenik.
 

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
23.11.2023 14:12

 

Svakome čovjeku potrebna je ljubav, a idealan ambijent za zdrav rast i razvoj jest obitelj ispunjena ljubavlju. Svatko dijete treba i zaslužuje obitelj, ali na žalost, mnoga djeca iz razno raznih razloga lišena su toplog obiteljskog zagrljaja. SOS Dječje selo Lekenik skrbi o napuštenoj, osiromašenoj te duhovno i tjelesno traumatiziranoj djeci, pruža im dom i sigurnost. U sklopu SOS sela djeluju i SOS mame koje su najtješnje povezane s tamošnjom djecom. Jedna takva mama je i gospođa Vesna Miletović, koja je s nama podijelila neka svoja iskustva.

''SOS mama istovremeno je jako lijepo i jako zahtjevno biti. Mi se stvarno trudimo da stvorimo obiteljsko okruženje za tu djecu. Želimo da se osjećaju sigurno i prihvaćeno te da dobiju dovoljnu količinu ljubavi koja im je prijeko potrebna. A zašto sam postala SOS mama? Nisam mogla odbiti taj posao i poslanje. Radila sam isprva kao SOS teta, zbližila sam se s djecom i na koncu zamijenila drugu SOS mamu koja je morala otići u mirovinu.''

Objasnila je i razlika između SOS tete i SOS mame.

''U jednoj SOS obitelji imamo petero do šestero djece. SOS mama vodi cjelodnevnu brigu o djeci. Brine se za mnoge aktivnosti i 24 sata živi s djecom. SOS teta radi 8 sati s djecom i ona je pomoć SOS majke. Naravno, ako se dogodi da SOS mama bude odsutna, SOS teta preuzima 24-satnu brigu o djeci.“

Vesna ističe kako se djeca brzo uvuku pod kožu i ne možete ih nego voljeti čitavim svojim bićem. Možda su ponekad i neposlušna, ali sve je to sastavni dio odrastanja kroz koji moraju proći. Uvijek treba imati na umu, naglašava, situaciju u kojoj se djeca nalaze i kroza što su sve prošla. Zbog toga za njih treba imati više strpljenja, ali ljubav može izliječiti sve rane.

''Djeca su iskrena i jako zahvalna. Vraćaju zagrljaje, puse i ljubav. Bitan im je taj fizički kontakt. Imamo potporu psihofizičkog tima i naših liječnika koji su tu uvijek za nas. Našoj djeci ne treba samo velika količina ljubavi, nego ih i treba usmjeravati prema dobru. Moramo ih odgajati za dobro, učiti ih empatiji, suživotu i dijeljenju s drugima.'' 

Za sve to, ističe Vesna, ipak je ključna ljubav, jer ona nam je svima potrebna i bez nje ne možemo živjeti. Stoga pozivamo sve one koji u srcu osjećaju potrebu za davanjem sebe (bilo kao SOS mama ili čak SOS tata) da posjete mrežne stranice SOS Dječjeg sela Lekenik i na taj način saznaju više o tom plemenitom pozivu i poslu. 
 

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.  

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.