Trinaesti utorak sv. Antunu na Svetom Duhu

Trinaesti utorak sv. Antunu na Svetom Duhu

Na trinaesti utorak sv. Antunu 8. lipnja misno slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu predslavio je župnik Župe sv. Petra u Zadru, fra Žarko Relota, a koncelebrirali su franjevci iz svetoduškog samostana.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
09.06.2021 10:30

 

Postoje osobe koje se nikada ne zaboravljaju, među koje spada upravo sv. Antun Padovanski, ‘svetac svega svijeta’, rekao je fra Žarko, istaknuvši da se rijetko može pronaći nekoga tko je u povijesti Crkve ostavio tako dubokog traga kao on. 'Teško je naći nekoga tko u svojoj osobnosti objedinjuje apsolutno sve ono što Bog traži od osobe koja je odlučila nasljedovati Njega. Teško je naći u povijesti spasenja, pa i među svetcima, osobu koja je ostavila toliko dubokog traga u javnosti kao što je ostavio sv. Antun. Zato je on toliko ljubljen, štovan, prisutan među nama, jer osjećamo da u toj osobi imamo sve ono što nama kao ljudima treba', istaknuo je fra Žarko.

No, vjernike je uputio da sv. Ante jest svetac blagoga pogleda, mekog srca, ali je i svetac vrlo oštrih riječi. 'Rijetko je naći svetca u povijesti Crkve koji je bio toliko izravan u ukazivanju na negativnosti crkvene i društvene stvarnosti. Nije se sv. Antun nikada libio reći ono što je trebalo, osobito ako su bila ugrožena ljudska prava, obiteljski život, ako je žena bila zanemarena u svojoj ženstvenosti i ponižena u svome majčinstvu. Ako je bilo tko bio u bilo kojem pogledu zapostavljen, sv. Antun ukazivao je na takve stvarnosti. Nije on to činio blago, nego oštrim, principijelnim, konkretnim rječnikom bez dvosmislenosti', pojasnio je fra Žarko.

Istaknuo je i da je rijetko koji svetac u povijesti spasenja tako izravno propovijedao kao sv. Ante, ali on nije kritizirao, nego je upućivao na određene pogrješke; nije moralizirao, nego je htio reći ljudima što čine pogrješno. Njegov rječnik bio je otvoren, konkretan, izravan. Nije bio nikakav diplomat. S druge strane, rijetko je koji svetac u sebi objedinio takvu učenost i takvu jednostavnost. S jedne strane on je crkveni naučitelj, a s druge strane njegova je neizmjerna poniznost i franjevačka jednostavnost. Nikada se nije stavljao u prvi plan, nikada mu nije bilo stalo da netko govori o njemu kao o velikom propovjedniku, nikad se nije isticao kao nekakva evanđeoska veličina, nikada nikome nije htio reći da se ugleda u njega i da vidi kako se treba živjeti. Naprotiv, jednostavna, franjevačka poniznost resila je njegov život i isključivo ukazivanje na život Isusa Krista dovelo ga je do toga da ga i danas nakon gotovo osam stoljeća od njegova rođenja častimo. Tu leži veličina ove malenosti. I to je ljepota ovoga svetca, rekao je fra Žarko. Istaknuo je da se sv. Antun htio proslaviti kod Boga, a ne kod ljudi, htio je učiniti sve za Boga preko ljudi. Htio je velikima reći da vode računa o malenima. Htio je onima koji su na položaju reći da ne zanemare maloga čovjeka. Fra Žarko je naveo i jedinstveni primjer u povijesti kada je sv. Antun gradskim vlastima rekao da otpuste dugove ljudima koji ih ne mogu vraćati.

Fra Žarko je istaknuo da primjer ovog velikog naučitelja Crkve treba biti putokaz i u današnje vrijeme jer je sv. Antun znao biti toliko ponizan da ga nitko nije primijetio i znao je biti toliko učen da su svi otvorili uši za ono što će reći. 'Biti toliko skroman da te nitko ne primjećuje, a tvoja riječ da bude toliko važna da do nje svi drže. To se objedinilo u sv. Antunu. I to je božanska veličina preko koje je Bog htio prodrijeti u naše živote. Volio bih da i mi nešto od toga usvojimo, jer uzaludno bi bilo dolaziti ovamo, a da ništa od toga ne usvojimo', zaključio je fra Žarko Relota.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: