U MUO vraćena restaurirana slika 'Čuda sv. Franje Ksaverskog'

U MUO vraćena restaurirana slika 'Čuda sv. Franje Ksaverskog'

Nakon cjelogodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova, u Muzej za umjetnost i obrt vraćena je restaurirana vrijedna slika 'Čuda sv. Franje Ksaverskog' s početka 18. st. 

Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Vedran Benović/Goran Tomljenović/MUO
Objavljeno:
 
27.02.2021 09:56

 

Slika je tijekom godinu dana restaurirana u Hrvatskom restauratorskom zavodu, javlja HINA. 

Ulje na platnu dimenzija većih od 2x3 metra stiglo je u nazočnosti ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda, dr. sc. Tajane Pleše, a dočekali su ju ravnatelj MUO-a, Miroslav Gašparović i konzervatorica i restauratorica MUO-a, Jasminka Podgorski i Ksenija Pintar. 

Cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi u Hrvatskom restauratorskom zavodu trajali su godinu dana, pod vodstvom konzervatorice i restauratorice Maše Štrok.

Rezultatima konzervatorsko-restauratorskih istraživanja definirana je metodologija rada, a potom je slika konsolidirana te su uklonjeni ranije naneseni neprimjereni materijali te slojevi nataložene nečistoće. Izvedene su nužne rekonstrukcije u sloju oslika, a izvorno je platno nakon ravnanja podstavljeno novim te napeto na drveni podokvir sustavom opruga, stoji u priopćenju.

Na slici 'Čuda sv. Franje Ksaverskog', sv. Franjo prikazan je u isusovačkom habitu i roketi te sa štolom oko vrata, okružen mnoštvom koje traži njegovu pomoć: bolesni koji mole ozdravljenje, mladić kojega je svetac oživio i nekolicina znatiželjnika dio su prizora smještenog na stijene uz more nekog dalekog kraja.

Konzervatorsko-restauratorski radovi dio su dugogodišnje suradnje Hrvatskog restauratorskog zavoda i Muzeja za umjetnost i obrt, priopćili su iz tog Muzeja.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: