U tijeku zasjedanje 53. skupštine Hrvatske redovničke konferencije

U tijeku zasjedanje 53. skupštine Hrvatske redovničke konferencije

Crkva se treba trajno obnavljati da bi njezino svjedočenje moglo biti snažnije i njezin navještaj razumljiviji svakom vremenu i svakoj kulturi.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Hrvatska redovnička konferencija
Objavljeno:
 
14.10.2021 09:26

 

U Franjevačkom samostanu u zagrebačkoj Dubravi 13. i 14. listopada održava se zasjedanje 53. skupštine Hrvatske redovničke konferencije (HRK) na kojoj sudjeluju viši redovnički poglavari i poglavarice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, piše IKA.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik HRK-a, fr. Slavko Slišković, naglasio je kako je tema zasjedanja 'Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje' izuzetno važna i aktualna za redovničke zajednice i cijelu Crkvu.

Predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, fra Jozo Marinčić, OFM, zahvalio je vodstvu HRK-a na potpori koju daje redovništvu u BiH. Također je naglasio kako su u KVRPP-u BiH 23 redovničke zajednice: 7 muških i 16 ženskih, od kojih su dvije kontemplativne (klarise na Brestovskom kod Kiseljaka i karmelićanke u Sarajevu). Prema posljednjim podatcima, Konferencija ima ukupno 839 članova, od toga 355 redovnika i 484 redovnice. U znak zahvale i zajedništva, fra Jozo je u ime KVRPP-a BiH, predsjedniku HRK-a Sliškoviću uručio sliku Gospe Olovske čiji je mozaik postavljen u Nazaretu.

Na otvaranju zajedničkoga zasjedanja, redovničkim poglavaricama i poglavarima obratio se i predsjednik Vijeća HBK-a za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. U osvrtu na temu 'Sinodalnost Crkve', mons. Križić naglasio je da je Sinoda zapravo zajednički hod cijelog Božjeg naroda u zauzetosti za obnovu Crkve.

– Crkva se treba trajno obnavljati da bi njezino svjedočenje moglo biti snažnije i njezin navještaj razumljiviji svakom vremenu i svakoj kulturi – rekao je biskup Križić te je podsjetio da papa Franjo u svojim nagovorima često ističe da je vjera put, jer i Bog se objavio kao Bog povijesti, a ne kao kompendij apstraktnih istina. 

Prvo predavanje: 'Redovništvo i sinodalnost Crkve' održao je doc. dr. sc. Branko Murić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U uvodnom dijelu osvrnuo se na sinodalni princip kao paradigmu Crkve za treće tisućljeće te je naglasio da se, dok se s jedne strane može konstatirati i teološki govoriti o načelu sinodalnosti kao novoj paradigmi Crkve, njezina konstitutivnost nalazi u samim početcima, u temeljima Crkve.

– Sinodalnost i sinodalni hod nisu neka novotarija, nego svoju ukorijenjenost imaju u Božjoj riječi – poručio je.

Govoreći o istoj temi: 'Redovništvo i sinodalnost Crkve', apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua u uvodu izlaganja dao je opća pojašnjenja o Sinodi te je ukazao na više govora pape Franje o toj temi. Govoreći pak o doprinosu redovnica i redovnika, naglasio je da je taj doprinos jedinstven i nezamjenjiv, napose iskustvo zajedničkog hoda na razini družbi. Na kraju jutarnjega dijela zasjedanja, nuncij Lingua, u zajedništvu s provincijalima, predslavio je euharistijsko slavlje.

U nastavku zasjedanja Skupštine predstavljen je rad Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba, koji je nedavno osnovan pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Projekt edukacija i mogućnost obrazovanja u okviru Centra predstavili su: mr. sc. Marina Šijaković i doc. dr. sc. Josip Bošnjaković.

Prodekanica za nastavu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Silvija Migles predstavila je program cjeloživotnog obrazovanja: 'Formacija odgojitelja svećeničkih i redovničkih kandidata'. U raspravi su redovničke poglavarice i poglavari iznijeli razmišljanja i prijedloge u vezi s ostvarivanjem suradnje u navedenim odgojno-obrazovnim projektima.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno