16 godina od sprovoda sv. Ivana Pavla II.

16 godina od sprovoda sv. Ivana Pavla II.

Na današnji dan, 8. travnja 2005. godine, u bazilici sv. Petra u Vatikanu ukopani su zemni ostatci pape Wojtyle.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
papaboys.org
Objavljeno:
 
08.04.2021 11:30

'Otvorite vrata Kristu! Ne bojte se!' – riječi su koje obilježile nastupni govor za papu i po kojeg pamtimo sv. Ivana Pavla II.

Pokop je obilježen najvećim okupljanjem šefova država u povijesti svijeta.

Prisustvovalo je više državnika nego na sprovodima Winstona Churchilla i Josipa Broza Tita. Među uzvanicima su bila tri američka predsjednika, britanski premijer, njemački kancelar i predsjednik, francuski predsjednik, pa čak i predsjednici Izraela i Irana. Prisutna su bila četiri kralja i pet kraljica. Princ Charles odgodio je vjenčanje s Camillom Parker-Bowles za 24 sata da bi prisustvovao sprovodu.

Sprovod je bio i veliko ekumensko okupljanje, kojem su prisustvovali i mnogi vjerski vođe nekatolici. Patrijarh Carigrada Bartolomej bio je prvi ekumenski patrijarh koji je prisustvovao jednom papinskom sprovodu još od Crkvenog raskola 1054. godine. Nadbiskup Canterburyja bio je prvi anglikanski primas na papinskom sprovodu još otkad je Henrik VIII. odcijepio Englesku od Katoličke Crkve. Prvi put tu je bio i patrijarh Etiopske Crkve i katolikos (vrhovna glava) Armenske Crkve.

Papa je sahranjen u lijesu od čempresovine pod bazilikom sv. Petra u Vatikanu.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: