"Kad zađemo u pustinju našeg srca, možemo tamo pronaći zvijeri i anđele"

"Kad zađemo u pustinju našeg srca, možemo tamo pronaći zvijeri i anđele"

Sveti Otac u podnevnom nagovoru osvrnuo se na Isusove kušnje u pustinji.

Autor
Laudato/Lana Dodig Kotromanović
Fotograf
Vatican media/D.I.
Objavljeno:
 
18.02.2024 13:51

 

Braćo i sestre, dobar dan!

Danas, na Prvu korizmenu nedjelju, Evanđelje nam govori o Isusovoj kušnji u pustinji (usp. Mk 1,12-15). Evanđelje tako kaže: ''Bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona''. I mi smo u korizmi pozvani da zađemo u pustinju, odnosno u tišinu, u unutarnji svijet, da osluhnemo svoje srce, u doticaju s Istinom. Evanđelje navodi da Isus u pustinji ''bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu''. Dakle, bio je u društvu zvijeri i anđela. U prenesenom značenju, i mi smo u njihovu društvu. Kad zađemo u pustinju našeg srca, možemo tamo pronaći zvijeri i anđele. Zvijeri. U kojem smislu? U duhovom svijetu možemo ih smatrati neumjerenim strastima koje nam dijele srce i žele ovladati njime. Nagovaraju nas, zavode, ali, ako ne pazimo, rastrgat će nas. Poznate su nam te zvijeri duše: to su razne mane, čežnja za bogatstvom zbog koje stalno računamo i nezadovoljni smo, taština koja nas vodi u nemir i samoću, želja za slavom koja stvara nesigurnosti i stalnu potrebu za potvrđivanjem i želju da se bude u središtu pažnje itd. Upravo su to zvijeri, zato ih treba ukrotiti i pobijediti jer će nam inače oduzeti slobodu. Moramo, dakle, zaviriti u pustinju da ih primijetimo i suočimo se s njima.

I korizma je pravo vrijeme za to.

Potom, tu su i anđeli, Božji glasnici koji nam pomažu i čine nam dobro. Prema Evanđelju, oni služe, a to je upravo suprotno od vladanja, što je tipično za strasti o kojima smo govorili. Anđeli su dobre misli i osjećaji koji dolaze od Duha Svetoga. I dok nas kušnje kidaju, dobre božanske težnje ujedinjuju nas u skladu, umiruju srce, ulijevaju nagovještaj Krista, 'okus neba'. U dušu se stoga vraćaju red i mir, bez obzira na dobre ili loše životne okolnosti. Ali i u ovom slučaju, kako bismo prizvali božanske misli i osjećaje, valja pribjeći tišini i moliti. I korizma je pravo vrijeme za to.

Na početku našeg korizmenog puta, postavimo si dva pitanja. Koje su to zvijeri koje se meškolje u mom srcu? Valja ih prepoznati, imenovati, razumjeti kako djeluju. A drugo pitanje glasi: kako bih dopustio Božjem glasu da mi se obrati u srcu i da ga usmjerava na dobro, razmišljam li da zađem u pustinju, da odvojim vrijeme za tišinu, molitvu, štovanje i slušanje Božje riječi?

Neka nam Blažena Djevica, koja je čuvala Božju riječ i nije dopustila da Njome ovladaju zle kušnje, pomogne na našem putu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: