Angelus: 'Božja milost nam jamči, po vjeri, molitvi i pokori – pobjedu nad neprijateljem'

Angelus: 'Božja milost nam jamči, po vjeri, molitvi i pokori – pobjedu nad neprijateljem'

Sve prisutne Papa je potaknuo da trebaju biti svjesni prisutnosti ovoga lukavog neprijatelja kojemu je stalo do naše vječne osude, naše propasti, i da trebamo biti pripravni braniti se od njega i pobijediti ga. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Daniel Ibanez
Objavljeno:
 
21.02.2021 13:18

 

Tijekom podnevnog Angelusa na Trgu sv. Petra, Sveti Otac govorio je o početku korizme. Kazao je kako smo prošle srijede, pokorničkim činom pepeljenja, započeli korizmeni hod. Dodao je kako nam danas, prve nedjelje ovoga liturgijskog vremena, Božja Riječ pokazuje put kako bismo plodonosno živjeli ovih 40 dana koji nas uvode u proslavu Uskrsa svake godine. 

– To je put kojim je Isus prošao, što nam Marko u sažetom stilu govori da se On, prije nego što je započeo s propovijedanjem, povukao na 40 dana u pustinju, gdje ga je iskušavao Sotona. Evanđelist naglašava da je 'Duh nagnao Isusa u pustinju'. Duh Sveti, koji je na njega sišao odmah nakon Ivanova krštenja u rijeci Jordanu, isti taj Duh koji nas potiče da se povučemo u pustinju, kako bismo se oduprijeli Napasniku. Čitav je Isusov život pod znakom Duha Božjega koji ga pokreće, nadahnjuje i vodi. Pustinja. Zastanimo na trenutak u tom prostoru, prirodnom i simboličnom, toliko važnom u Bibliji. Pustinja je mjesto u kojem Bog govori srcu čovjeka, gdje izvire molitveni odgovor. Ali, to je i mjesto kušnje i napasti, gdje Napasnik, koristeći se našom ranjivošću i ljudskim potrebama, ubacuje svoj glas lažima, suprotno od onog Božjega – kazao je Papa. 

U nastavku je istaknuo kako tijekom 40 dana proživljenih u pustinji Isus započinje dvoboj s đavlom koji će završiti mukom i smrću. Napominje kako je čitavo Isusovo poslanje borba protiv Zloga u njegovim mnogovrsnim oblicima: izliječenje od bolesti, egzorcizmi nad opsjednutima, opraštanje grijeha. 

– Nakon prve faze u kojoj Isus dokazuje da On govori i djeluje Božjom silom, izgleda kao da je đavao pobijedio kad je Isus bio odbačen, napušten i naposljetku zarobljen i osuđen na smrt. Zapravo, upravo je smrt bila ta posljednja pustinja koju je trebalo prijeći kako bi se definitivno pobijedilo Sotonu i oslobodilo sve nas od njegove moći. Svake godine, na početku korizme, ovo Evanđelje koje govori o Isusovim napastima u pustinji podsjeća nas da je život kršćana, Isusovim stopama, borba protiv zlog duha. Pokazuje nam da je Isus htio suočiti se s Napasnikom i da ga je pobijedio; a istovremeno nas podsjeća da je đavlu dopušteno da djeluje i na nas svojim napastima – rekao je Sveti Otac. 

Sve prisutne potaknuo je na svijest o prisutnosti ovoga lukavog neprijatelja kojemu je stalo do naše vječne osude, naše propasti, te da trebamo biti pripravni braniti se od njega i pobijediti ga. 

Božja milost nam jamči, po vjeri, molitvi i pokori – pobjedu nad neprijateljem. U vrijeme korizme, Duh Sveti nas nuka poput Isusa da pođemo u pustinju. Ne radi se – kako vidimo – o fizičkom mjestu, već o bitnoj dimenziji u kojoj je potrebna šutnja, kako bismo osluškivali Božju Riječ, 'kako bi se u nama dogodilo pravo obraćenje'. Pozvani smo hodati Božjim putevima, obnavljajući obećanja prilikom našega krštenja: odreći se Sotone, svih djela njegovih i njegova zavođenja. Povjeravamo se majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije – zaključio je na kraju papa Franjo. 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan