Angelus: ''Ne možemo druge ljubiti ako u sebi nemamo Božje ljubavi''

Angelus: ''Ne možemo druge ljubiti ako u sebi nemamo Božje ljubavi''

''Dijete uči ljubiti u maminom i tatinom krilu, a mi to činimo u Božjem zagrljaju'', kazao je papa Franjo u podnevnom nagovoru. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
29.10.2023 12:00

 

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja papa Franjo u podnevnom nagovori, okupljenima na Trgu sv. Petra, uputio je snažne poruke. Papino obraćanje prenosimo u cijelosti. 

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnje Evanđelje govori nam o najvećoj zapovijedi. Zakonoznanac ispituje Isusa o tome i On odgovara velikom zapovijedi ljubavi: ''Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim, i svoga bližnjega kao samoga sebe''. Ljubav prema Bogu i bližnjemu neodvojivi su jedno od drugoga.
Zastanimo kako bismo razmislili o ova dva aspekta.

Prva je činjenica da je ljubav prema Gospodinu prva, podsjeća nas na to da je Gospodin uvijek ispred nas, da nas pretječe svojom neizmjernom nježnošću, svojom blizinom i svojim milosrđem jer je On uvijek blizu, nježan i milosrdan. Dijete uči ljubiti u maminom i tatinom krilu, a mi to činimo u Božjem zagrljaju: ''Kao dojenče na grudima majke'', kaže psalam. Tako se i mi trebamo osjećati u Božjem naručju. Tamo susrećemo Božju ljubav, učimo se darivati i velikodušno se davati braći. 

Podsjeća nas na to sv. Pavao kada kaže da Kristova ljubav u sebi ima snagu nukati nas da ljubimo. Ne možemo druge ljubiti ako nemamo Božje ljubavi. Sve polazi od Njega. Samo nakon susreta s Njime, prepuštajući se Njegovoj ljubavi, postajemo zaista sposobni ljubiti. Nemojmo se, dakle, opirati: otvorimo srce Gospodinu, svakoga dana.

Dolazimo tako i do drugog aspekta koji se nazire u zapovijedi ljubavi. On povezuje ljubav prema Bogu s onom prema bližnjemu: znači da ljubeći braću, mi poput ogledala odražavamo Očevu ljubav. Odražavati Božju ljubav, o tome se radi; ljubiti Njega kojeg ne vidimo preko brata kojeg vidimo. Jednom je sv. majka Terezija rekla jednom novinaru koji ju je pitao misli li ona time što radi promijeniti svijet. Odgovorila mu je: ''Nikada nisam pomišljala promijeniti svijet! Samo sam pokušala biti čista kap vode u kojoj će moći blistati Božja ljubav''.

Eto, poput nje, tako malenoj mogla je učiniti veliko dobro: odražavajući poput kapljice Božju ljubav. I ako bismo nekad, gledajući nju i druge svetce, mogli pomisliti da su junaci koje nije moguće oponašati, sjetimo se ove malene kapi i da smo i mi pozvani odražavati Božju ljubav u svijetu. Kako? Tako što ćemo učiniti prvi korak, kao što to Bog s nama čini: ne čekajući da se najprije drugi pokrenu, da se društvo i Crkva promijene, a da ne čekamo ili ne očekujemo priznanja.

Dakle, draga braćo i sestre, misleći o tome da nas Božja ljubav uvijek pretječe, možemo se zapitati: jesam li zahvalan Gospodinu koji me prvi ljubi? Susrećem li ga svakoga dana tako što mu dopuštam da me preobražava? A zatim: trudim li se odražavati Njegovu ljubav? Trudim li se ljubiti braću, osobito najslabije, onoga koji griješi, koji mi čini zlo? Mičem li iz svoga srca, uz Božju pomoć, taloge egoizma, ljutnje, tvrdoću, navezanost na stvari, onoga što mi prijeći jasno odražavati Očevu ljubav?

Djevica Marija neka nam pomogne u svagdašnjici živjeti veliku zapovijed ljubavi. Ljubiti i dopustiti da nas Bog ljubi i ljubiti bližnje. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: