Antonio Spadaro: 'Vatikan ne želi da se pristup Euharistiji koristi kao političko oružje'

Antonio Spadaro: 'Vatikan ne želi da se pristup Euharistiji koristi kao političko oružje'

U Sjedinjenim Američkim Državama neki biskupi traže pritisak u vidu uskraćivanja pričesti političarima koji se ne zalažu za zabranu pobačaja.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
CNS photo
Objavljeno:
 
15.06.2021 11:19

 

Vatikan je upozorio konzervativne američke biskupe da suzbiju svoj pritisak usmjeren na uskraćivanje pristupa pričesti političarima koji se ne zalažu za zabranu abortusa, uključujući predsjednika Joea Bidena, tek drugog katolika čelnika Bijele kuće.

No, unatoč tomu, skupina američkih biskupa inzistira i očekuje se da će to pitanje nametnuti za raspravu, a možda i na glasovanje po tom pitanju na virtualnom zasjedanju BK-a, koje započinje sutra i koje bi moglo stvoriti brazdu između Svete Stolice i Katoličke Crkve u SAD-u. O tome piše i The New York Times.

'Križarski rat' predvode neki biskupi čiji su prioriteti jasno usklađeni s prioritetima bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a koji žele, diktirajući tvrdu liniju, ulogu opozicije pobačaju utvrditi kao središnju temu u katoličkoj vjeri i što po njima mora postati zakon za sve građane.

Među njima je i nadbiskup Los Angelesa, José Gomez, predsjednik Američke biskupske konferencije, kojega Papa nikad nije imenovao kardinalom.

– Vatikan je zabrinut da se pristup Euharistiji ne koristi kao političko oružje – objasnio je za NYT Antonio Spadaro, direktor časopisa La Civiltà Cattolica, isusovac vrlo blizak pontifeksu. Papa Franjo je, pak, ovog mjeseca istaknuo da Euharistija 'nije nagrada svetaca, već kruh grješnika'.

A kardinal Luis Ladaria, prefekt Kongregacije za nauk vjere, napisao je pismo američkim biskupima upozoravajući ih da bi glasanje o ovom pitanju moglo postati izvor nesloge, a ne jedinstva biskupa i udaljiti Crkvu u Sjedinjenim Državama, prenosi portal Fratellanza Umana.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: